Ingezonden persbericht


Amsterdam, 9 november 2010

Kruti Shah & Itay Talgam sprekers op jongerencongres 20 november a.s.

Kleine en grote namen spreken op TEDxYouth@Amsterdam

In Amerika is het sinds de jaren '90 een fenomeen en sinds enkele jaren begint het ook in Europa door te dringen: TED. Bijzondere sprekers beklimmen het podium om in 18 minuten een onuitwisbare presentatie te geven. TED publiceert alle presentaties online. Inmiddels zijn deze filmpjes al meer dan 200 miljoen keer bekeken. Sinds vorig jaar is TED ook actief in Nederland onder de naam TEDxAmsterdam. En op 20 november a.s. is er in Science Centre NEMO een speciale editie voor jongeren: TEDxYouth@Amsterdam. In deze jongerenversie krijgen sprekers onder de 18 jaar dé kans om met hun verhaal in de voetsporen te treden van illustere voorgangers als Al Gore, Bill Gates, Bono en Jamie Oliver.

Kruti Shah en Itay Talgam
Het TED-congres is speciaal voor denkers en doeners onder de 18 jaar. Sprekers delen hun ideeën voor de toekomst met iedereen die daarnaar wil luisteren, zoals bijvoorbeeld de jonge spreekster Adora Svitak die de wereld vertelde over de educatieve rol van kinderen. Tijdens TEDxYouth@Amsterdam spreken onder meer record goede-doelen inzamelaars Jip Maathuis (13 jaar) en Joost Pastoor (11), de ondernemer Thijl Klerkx (16), multitalent Kruti Shah (18), beurshandelaar Sabirul Islam (19) en als slotact treedt de wereldberoemde chef-dirigent Itay Talgam (52) aan.

Inspiratie en transpiratie

Bij TEDxYouth gaat het, naast 'Ideas worth spreading' ook om 'Ideas worth doing'. Na alle inspirerende verhalen, steken de deelnemers de handen uit de mouwen. NEMO is tenslotte niet voor niets een doe-museum. In het middagprogramma kunnen de deelnemers meedoen aan een aantal bijzondere workshops. Een greep uit het aanbod: Met Dance4life een lesprogramma ontwikkelen, met Warchild bijdragen aan een live-activiteit met jongeren uit Sierra Leone, een ondernemingsplan maken, de nieuwe mobiele software van Hi! testen of een mini-cursus fotografie volgen.

Muziek

Speciale plek in het programma hebben twee muzikale acts. Ten eerste de lancering van de Internationale Children's Charter for Compassion - geïnitieerd door Karen Armstrong en uitgevoerd door scholieren van het Hermann Wesselink College in Amstelveen. Daarnaast is er aandacht voor een innovatief videoproject waarin 51 steden hebben samengewerkt aan een TEDxYouth Theme Song. Een songtekst, door kinderen geschreven en op muziek gezet door muzikanten van Bløf, en uitgebeeld op video door kinderen van over de hele wereld. Het lied heet 'We will change everything' en laat zien wat de huidige generatie verbindt: een optimistische kijk op de toekomst.

"Jongeren met inspirerende ideeën delen hun dromen en projecten. TEDxYouth zet hier een schijnwerper op en geeft een boost aan hun ontluikende initiatieven", aldus programmamanager Evelyne Peeters. Samen met haar team van vrijwilligers verwacht zij dat TEDxYouth@Amsterdam een mooie opmaat is voor 'grote broer' TEDxAmsterdam op 30 november in de Stadsschouwburg van Amsterdam. Een evenement waarvoor vorig jaar een wachtlijst van meer dan 4500 mensen was ontstaan.

Meld je aan!

Er zijn nog enkele kaarten beschikbaar voor deelname aan het TEDxYouth-event. De criteria zijn simpel: iedereen die jonger is dan 18 jaar, Engels spreekt en graag met anderen over de toekomst wil praten is welkom. Meld je aan via www.TEDxYouth.nl/aanmelden

0-0-0-0-0




Ingezonden persbericht