Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

20 november landelijke actiedag Nederland schreeuwt om cultuur NEDERLAND SCHREEUWT OM CULTUUR

Enschedese musea en Concordia Cinema ondersteunen landelijke Schreeuw om cultuurdag met 'PAY WHAT YOU WANT-actie'

Op 20 november bundelen culturele instellingen van Nederland hun krachten tegen de aangekondigde bezuinigingen op cultuur van het kabinet Rutte. Rijksmuseum Twenthe en Museum TwentseWelle in Enschede ondersteunen de actie door deze dag de eerder in TwentseWelle succesvol verlopen 'Pay what you want-actie' te organiseren. Ook Concordia Cinema sluit zich aan bij deze publieksvriendelijke actie. Laat deze dag zien dat ook u 'schreeuwt om cultuur', bezoek een van de instellingen en bepaal zelf achteraf hoeveel u voor het bezoek betaalt! Het aantal bezoekers en de waardering worden met de resultaten van de landelijke actiedag aangeboden aan het kabinet.

PWYW is een participatieve marketingstrategie waarbij de consument de controle over de prijs heeft en zelf bepaalt wat die voor een product of dienst betaalt. TwentseWelle heeft in maart 2008 een week lang deze toen nieuwe strategie toegepast. Na afloop van de succesvol verlopen actie bleek dat de waardering van museum hoog was en dat betaalde prijzen overeenkwamen met de geldende entreeprijzen. Door gezamenlijk deze publieksvriendelijke actie in te zetten voor de 'Landelijke Schreeuw om Cultuur-dag', hopen de Enschedese musea en Concordia Cinema sympathisanten op de been te krijgen om zo de gehele culturele sector haar steun te betuigen.

Het kabinet Rutte-Verhagen heeft aangekondigd 200 miljoen euro op de culturele sector te willen bezuinigen. Daarnaast wil het kabinet de BTW op entreekaartjes verhogen van 6% naar 19%. Meer dan 70% van de Nederlanders staat niet achter deze plannen van het kabinet. Overal ontstaan initiatieven waarbij op creatieve wijze de behoefte aan cultuur wordt geuit. Dit leidt tot een climax op zaterdag 20 november. Op tientallen plaatsen in Nederland, waaronder Enschede, worden alle stemmen gebundeld tot één onontkoombare, collectieve schreeuw: NEDERLAND SCHREEUWT OM CULTUUR.

Zie voor actievoorwaarden www.concordia.nl, www. Rijksmuseumtwenthe.nl en www.twentsewelle.nl.