Ingezonden persbericht


PERSAANKONDIGING
()

Nederlandse jongeren realiseren dromen van oorlogskinderen

War Child geeft interactieve workshop op TEDxYouth

Amsterdam, 15 november - Op zaterdag 20 november 2010 geeft War Child tijdens de TEDxYouth een interactieve workshop aan vijftien Nederlandse jongeren. Via een live verbinding ontmoeten de Nederlandse jongeren leeftijdsgenoten in Sierra Leone, een land waar tien jaar lang een gruwelijk conflict heeft gewoed. Onderwerp van het chat gesprek: wat zijn jullie dromen en wat kunnen we voor elkaar betekenen? En welke rol kunnen de Nederlandse jongeren spelen bij het fotografie-project van de Sierra Leonese jongeren?

Op zaterdag 20 november 2010, de Internationale Dag van de Rechten van het Kind, vindt voor het eerst TEDxYouth plaats in het NEMO in Amsterdam. Dit is de jongerenversie van de bekende TED conferentie. TEDxYouth daagt jongeren uit om over de toekomst na te denken en hun ideeën met elkaar en de wereld te delen.

Live verbinding met Sierra Leone
War Child is tijdens de conferentie op verschillende manieren aanwezig. Allereerst geven medewerkers van War Child een interactieve workshop. Via een live verbinding ontmoeten de Nederlandse jongeren leeftijdgenoten in Sierra Leone en praten met hen over hun dromen en toekomstplannen. Doel van de workshop is het samen realiseren van deze dromen.

War Child in Sierra Leone
Sierra Leone werd tien jaar lang geteisterd door een gruwelijk conflict dat veel dorpen ontwricht heeft achtergelaten. Inmiddels is de oorlog al bijna tien jaar voorbij, maar het land worstelt nog altijd met de gevolgen. Veel jongeren gaan niet naar school en er is veel werkeloosheid. Om het land weer op te bouwen en een nieuwe oorlog te voorkomen, richt War Child zich op deze generatie jongeren in de dorpsgemeenschappen in Sierra Leone, omdat juist zij in staat zijn om de toekomst van hun land te beïnvloeden. Jongeren leren lezen en schrijven en volgen een verkorte vakopleiding. Ook maken zij zich persoonlijke vaardigheden eigen waardoor zij in staat zijn om hun eigen bedrijf op te zetten. Ze voelen zich zelfverzekerder, ontdekken waar ze goed in zijn en krijgen weer vertrouwen in de toekomst.

Actievoerder Jip
Ook vertelt de 13-jarige Jip Maathuis, een van War Child's jongste actievoerders, tijdens TEDxYouth over zijn succesvolle chocoladeletter actie. De afgelopen jaren verkocht hij duizenden chocoladeletters en van elk verkochte letter doneerde hij 1 euro aan War Child. Jip overtrof ieders verwachting en door zijn actie konden meer dan 6.000 oorlogskinderen in Afghanistan meedoen met het programma van War Child. Ook dit jaar is hij weer volop bezig met zijn actie. Op het podium van TEDxYouth deelt Jip zijn inspirerende verhaal met de wereld.

De interactieve workshop is van 13.45 - 15.00 uur; Jip vertelt om 09.30 uur

Ga voor meer informatie naar: www.tedxamsterdam.com

War Child en ICT&Media
In haar hulpverlening maakt War Child in toenemende mate gebruik van ICT en media om nog meer kinderen en jongeren in oorlogsgebieden te kunnen bereiken. Onlangs kende het ministerie van Buitenlandse Zaken een bedrag toe van ruim 23 miljoen euro aan het samenwerkingsverband Conn@ct.Now. In dit programma werkt War Child samen met diverse partijen om de hulpverlening aan kinderen kwalitatief en kwantitatief op een hoger plan te tillen. Om veiligheid- of logistieke redenen zijn (oorlog)gebieden soms moeilijk toegankelijk. Met het programma van Conn@ct.Now. kunnen kinderen in deze gebieden toch bereikt worden, via radio, telefoon, SMS of online. Zo kan een telefoonlijn kinderen een uitlaatklep en hulp bieden of kunnen zij via de radio onderwijs volgen. Ook kunnen jongeren zelf radio maken en in combinatie met bijvoorbeeld mobiele telefonie of internet ervaringen uitwisselen. Zo krijgen kinderen en jongeren een stem en laten ze van zich horen.


---

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht