Ingezonden persbericht


ART NOUVEAU EN ART DECO UIT NEDERLAND

Een selectie uit de collectie van het Drents Museum in Assen Van 20 november 2010 tot en met 27 februari 2011

Het Design museum Gent presenteert van 20 november 2010 tot en met 27 februari 2011 de tentoonstelling Art nouveau en art deco uit Nederland. Een selectie uit de collectie van het Drents Museum in Assen. Het Drents Museum in Assen beheert een van de vijf topcollecties in Nederland op het gebied van art nouveau en art deco. In het Design museum Gent wordt hieruit een representatieve selectie getoond. In de tentoonstelling zijn onder andere meubels, keramiek en zilver te bewonderen van bekende Nederlandse vormgevers als Hendrik Petrus Berlage, Johan Thorn Prikker, Gerrit Rietveld en Willem Gispen. Ook kunstenaars die buiten Nederland minder bekendheid genieten, zijn vertegenwoordigd. Zo is werk te zien van Chris Lebeau, Chris van der Hoef, Theo Nieuwenhuis, Carel Lion Cachet en Gerrit Willem Dijsselhof. In een speciaal ingericht prentenkabinet wordt werk getoond uit de collectie van de Nederlandse boekenverzamelaar Rob Aardse, dat in 2009 aan het Drents Museum is geschonken. Het geheel geeft een rijk beeld van de bloei van de Nederlandse kunstnijverheid tussen 1880 en 1940, een periode die ook wel Nederlands tweede Gouden Eeuw wordt genoemd.

Ontstaan van de Nederlandse art nouveau en art deco Aan het einde van de negentiende eeuw ontstond in veel Europese landen het idee dat het gebruik van historische stijlen in de architectuur en kunstnijverheid in een tijd van vernieuwing en industrialisatie niet meer passend was. Een nieuwe tijd had een kunst nodig met een nieuwe vormentaal. Bovendien dienden mooi gemaakte gebruiksvoorwerpen voor zoveel mogelijk mensen bereikbaar te zijn: 'schoonheid voor allen'. Vooral de Engelse Arts & Crafts Movement had in Nederland veel invloed met dit soort ideeën. Zo ontstond in Nederland rond 1890 een nieuwe kunst, ofwel art nouveau, waarbinnen een constructieve, strakke én een decoratieve, 'krullerige' richting te onderscheiden zijn. Rond 1915 ontstond vanuit de plastische architectuur van de 'Amsterdamse School' de Nederlandse art deco, gekenmerkt door overdaad, een uitbundige kleurenpracht en een abstrahering ten opzichte van de art nouveau. De art deco wist in Nederland de doorbraak van het sobere, functionalistische modernisme tot onge veer 1930 tegen te houden.

Nederlandse art nouveau en art deco: een eigen gezicht In de periode 1880-1940 onderging Nederland op vormgevingsgebied verschillende buitenlandse invloeden. Zo lieten kunstenaars rond 1900 zich duidelijk inspireren door de elegante Frans-Belgische art nouveau, met name in Den Haag. De Nederlandse kunstnijverheid had echter ook een heel eigen gezicht. De strakke, 'constructieve' ontwerpen van Hendrik Petrus Berlage vonden vooral in Amsterdam navolging. Zijn stijl werd gezien als de typisch Nederlandse versie van de art nouveau en daarom 'Nieuwe Kunst' genoemd. Ook 'gemeenschapskunst' was een echt Nederlands verschijnsel, dat ontstond in de art-nouveauperiode en dat tijdens de art deco bleef bestaan. De Beurs van Berlage in Amsterdam (1897-1903) is het eerste en beste voorbeeld in Nederland van dit samenwerken van maatschappelijk geëngageerde architecten, meubelmakers, glaskunstenaars en schilders. Iets later, rond 1915, ontstond een ander Nederlands fenomeen, de zogenaamde Stijl groep, met modernistische ontwerpers als Rietveld. Zij zochten eenvoud en zuiverheid. Hun werk ontstond weliswaar in de periode van de art deco, maar had heel andere uitgangspunten dan deze stroming en delfde lange tijd het onderspit.

Samenwerking Design museum Gent en Drents Museum
Eind 2009 bracht het Drents Museum de tentoonstelling Art nouveau en art deco uit België, waar topstukken uit het Design museum Gent te zien waren. Het Drents Museum is verheugd dat het Design museum Gent nu de gelegenheid biedt om een deel van haar collectie aan het publiek in België te tonen.

Art deco en art nouveau uit Nederland.
Een selectie uit de collectie van het Drents Museum in Assen.

Waar:
Design museum Gent. Jan Breydelstraat 5 - 9000 Gent.

Wanneer:
Van zaterdag 20 november 2010 tot en met zondag 27 februari 2011.

Openingsuren:
Elke dag doorlopend van 10u tot 18u.
Gesloten op maandag en op 24, 25 en 31 december en 1 januari.

Toegangsprijzen:
Normaal tarief: 5,00 E

Reductietarief: 3,75 E (groepen min. 15 personen, Gentenaars, 55-plussers)

Jonger dan 26 jaar: 1E

Kinderen en jongeren onder de 19 jaar: gratis

Lerarenkaart (Vlaamse Gemeenschap/Dep.Onderwijs): gratis

3-daagse museumpas: 20 E

Geleide bezoeken: 60 E

Zondagsmatinee:
Ieder die het wenst, of men nu gratis toegang heeft of niet, kan om 11 uur aansluiten bij de rondleiding "Hoogtepunten uit de collecties". De rondleiding wordt gratis aangeboden. Afspraak aan de balie. Toegang is gratis voor Gentenaars op vertoon van identiteitskaart.




Ingezonden persbericht