Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

ROTTERDAM SCHREEUWT OM CULTUUR

Aanstaande zaterdag 20 november vanaf 15.00 uur, Schouwburgplein

Bram Peper, oud-burgemeester van Rotterdam, zal ook van zich laten horen aanstaande zaterdag op het Schouwburgplein tijdens de manifestatie 'Rotterdam schreeuwt om cultuur'!

Van de oud-burgemeester Bram Peper tot Sabrina Starke van Jan Kooijman tot John Buijsman; allen schreeuwen op zaterdag 20 november samen om cultuur op het Schouwburgplein in Rotterdam.

Rotterdammers die graag een festival bezoeken, een cursus tapdansen doen of weleens naar de film gaan. Rotterdammers die van musea houden, naar popmuziek luisteren of voor hun plezier toneelspelen in hun vrije tijd. Zij komen zaterdag 20 november samen op het Schouwburgplein om luidkeels van zich te laten horen om zo de waarde van kunst en cultuur te benadrukken nu het culturele leven door de landelijke bezuinigingsplannen ernstig dreigt te verschralen.

PROGRAMMA

Om 15.00 uur start een muzikaal programma met o.a. een optreden van Sabrina Starke met de speciaal voor de gelegenheid samengestelde band van Rotterdamse topmuzikanten o.l.v. Keimpe de Jong. De optredens van verschillende artiesten worden afgewisseld met hartenkreten van een verschillende bekende Rotterdammers zoals o.a. John Buijsman, Jack Wouterse, Mylène d'Anjou, Jacques van Heijningen, Romana Vrede én oud-burgemeester van Rotterdam, Bram Peper. De presentatie ligt in handen van Jan Kooijman (voormalig danser bij Scapino en momenteel bekend van Goede Tijden Slechte Tijden en als jurylid bij So You Think You Can Dance).

Na een 'Havensymfonie', waarbij alle stoomfluiten van de boten in de havens, waaronder ook De Rotterdam, tegelijkertijd een luid signaal laten horen en de 'Stille Schreeuw' van de Rotterdamse dansgezelschappen is het de beurt aan de menigte op het Schouwburgplein.

Ook laat Rotterdam zaterdag 20 november een aantal bronzen beelden van haar Internationale Beelden Collectie in de openbare ruimte verdwijnen. Van 6 tot 8 uur in de ochtend wordt ter voorbereiding op de manifestatie op het Schouwburgplein het beeldenterras op de Westersingel met zwart plastic ingepakt. Alleen via een QR code kan met een smartphone het beeld ter plekke nog bekeken worden. De uitzonderlijke collectie sculpturen, van Joel Shapiro, Henri Laurens, Carel Visser, Umberto Mastrioanni, Frits Wotruba en Auguste Rodin, die in West Europa zijn gelijke niet kent, bestaat nu bijna 50 jaar en wordt in opdracht van het college van B&W verzorgd, geactualiseerd, uitgebreid en op allerlei manieren voor het voetlicht gebracht.

Bezuinigingsplannen

De kunstinstellingen realiseren zich dat bezuinigen in tijden van crisis onontkoombaar is en willen zich daar ook niet aan onttrekken. Maar wel in verhouding. Als de huidige plannen doorgaan zullen er gezelschappen en orkesten verdwijnen, instellingen voor professionele kunst en amateurkunst zullen hun deuren moeten sluiten, podia houden op te bestaan. De mogelijkheden om kinderen en jongeren op te laten groeien met kunst en cultuur om zo hun eigen creativiteit te stimuleren, worden zeldzaam of onbetaalbaar.

Landelijke campagne

ROTTERDAM SCHREEUWT OM CULTUUR! is onderdeel van de landelijke publieks-manifestatie NEDERLAND SCHREEUWT OM CULTUUR! die plaatsvindt op zaterdag 20 november, als reactie op de aangekondigde bezuinigingen van het rijk op kunst en cultuur. De actie bundelt en ondersteunt de initiatieven zodat de stemmen van al die Nederlanders die kunst en cultuur belangrijk vinden luid en duidelijk te horen zijn. Onder één gemeenschappelijke paraplu worden door het hele land op lokaal en regionaal niveau evenementen georganiseerd voor en door het publiek. Op maandag 22 november laten de artiesten en FNV KIEM van zich horen in de Heineken Music Hall.

Sinds 4 november is www.nederlandschreeuwtomcultuur.nl online. Hierop staat alle informatie over de campagne.

NEDERLAND SCHREEUWT OM CULTUUR! is een initiatief van de Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten (NAPK), de Vereniging voor Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD), Kunsten '92, de Nederlandse Museumvereniging (NMV) en FNV KIEM.