Ingezonden persbericht


Dordrecht, 17 november 2010

DORDRECHT SCHREEUWT OM CULTUUR, OP 20 NOVEMBER.

Bezuinigen op cultuur!

Landelijke politieke plannen om in zeer korte tijd heftig te willen bezuinigen op cultuur, brengen publiek en kunstenaars in grote beroering. Vooral de podiumkunsten kunnen zwaar te lijden krijgen: alle soorten muziek, dans, musical, opera, toneel, cabaret, kindertheater, muziekscholen, amateurkunst, worden door dergelijke bezuinigingen buiten verhouding zwaar getroffen.

Daarom vindt in heel Nederland op 20 november de actie "Nederland schreeuwt om cultuur"plaats. Overal zijn manifestaties als protest tegen deze té rigoureuze plannen. In de hoop hiermee de politiek tot een redelijker koers te bewegen, in plaats van de botte bijl.

Ook in Dordrecht is actie!

Door allerlei kunstenaars worden op die dag van 13.00-16.00 uur in de binnenstad korte optredens georganiseerd. Orkesten, popbands, koren, muziek ensembles, theatergroepen en beeldend kunstenaars duiken op om na 10 minuten weer te verdwijnen. Vanaf 15,45 verzamelt iedereen zich op het Statenplein.

Daar leest de stadsdichteres van Dordrecht, Marieke van Leeuwen om 16.00 uur een gedicht voor, dat zij speciaal voor deze dag heeft gemaakt. Zij wordt hierbij toegezwaaid door het publiek, dat witte zakdoeken krijgt, waarop de Schreeuw om Cultuur staat geschreven. De witte zakdoeken zijn een teken van protest tegen het beleid van het kabinet.

Heeft u een hart voor cultuur? Kom zwaaien, zodat alle zakdoeken de Schreeuw zichtbaar maken!

Nederland schreeuwt om Cultuur is een initiatief van Kunsten '92, Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten, Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties, Nederlandse Museumvereniging en FNV KIEM. Voor de volledige tekst van het manifest zie:

http://blog.nederlandschreeuwtomcultuur.nl/

Noot voor de reactie: