Ingezonden persbericht

Wegbeprijzing in het Beneluxparlement

Het nieuwe Nederlandse kabinet heeft de kilometerheffing verlaten en gaat nu voor accijnsverhogingen. Hoewel dit moet kunnen volgens de Europese richtlijn in wording, betreurt Federaal staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne SCHOUPPE (CD&V) deze plotse wending. Accijnsverhogingen zijn volgens hem geen 'incentives' om het dichtslibben van de wegen tegen te gaan. De staatssecretaris verklaarde dit op een conferentie van het Beneluxparlement, waaraan de eigen parlementsleden en het zogeheten mobiliteitsmiddenveld deelnamen.

De Nederlander Luuk BLOM (PvdA) vreesde voor problemen in de grensstreek wanneer Nederland en Vlaanderen kiezen voor verschillende oplossingen. Je rijdt namelijk door Vlaanderen als je van de Nederlandse provincies Noord-Brabant of Limburg naar Zeeuws-Vlaanderen moet.

Bart TOMMELEIN (Open VLD), nog tot eind dit jaar voorzitter van het Beneluxparlement, zag de uiteenlopende evolutie met lede ogen aan. We moeten samen willen werken. Kiest men voor verschillende systemen, dan moet de architectuur ervan een eventuele latere instap door een ander land of gewest mogelijk maken.

Frans de NEREE (CDA) en Ferry SMITH (ANWB) bevestigden dat het ook om een budgettaire maatregel van het Nederlandse kabinet gaat. Wegenonderhoud kost de Nederlandse belastingbetaler jaarlijks dan ook 7 miljard euro.

Samen met Frank VAN THILLO (Mobiliteitsraad Vlaanderen) pleitte Ferry SMITH voor de volle transparantie over de objectieven van het gekozen systeem van wegbeprijzing en voor verder overleg met het mobiliteitsmiddenveld.

Een ontwerp-aanbeveling inzake wegbeprijzing ligt nu ter tafel van de Commissie Financiën en Mobiliteit van het Beneluxparlement.

WK Voetbal 2018

Alain COURTOIS (MR) bracht voor zijn collega's van het Beneluxparlement een geestdriftig relaas van de Beneluxkandidatuur voor de organisatie van het WK Voetbal in 2018. Onder meer wees hij op de enorme economische spin-off en op de noodzaak de Belgische stadia te vernieuwen. "Onze kandidatuur is eerlijk, correct en positief. Wij breken geen andere kandidaturen af."

Philippe COLLARD (MR) en Michel LEBRUN (cdH) beklemtoonden tenslotte de belangrijke voorbeeldfunctie van het project voor jongeren.