KNHS

Koos de Ronde sterk tweede in Stuttgart

20 november 2010

STUTTGART (KNHS) Koos de Ronde (Zwartewaal) is vanmiddag na twee zeer sterk gereden ritten op de tweede plaats geëindigd in de Wereldbekerwedstrijd voor vierspannen in het Duitse Stuttgart. IJsbrand Chardon (Den Hoorn) was twee tellen langzamer en werd derde. De overwinning werd opgeëist door de Australische indoor specialist Boyd Exell die met een wild card aan de start kwam. Theo Timmerman (Putten) tikte drie balletjes van de kegels en eindigde op de zevende plaats.

Omdat Exell met een wild card startte, kon hij geen Wereldbekerpunten verdienen en kreeg De Ronde het volle pond aan punten. Hierdoor gaat het gouden teamlid van Kentucky momenteel ex-aequo met de Hongaar Jozsef Dobrovitz aan de leiding in het klassement na twee wedstrijden.

Zowel De Ronde als Chardon wisten zich evenals Exell te kwalificeren voor de winning round. Exell had echter in de eerste omloop slechts een voorsprong van twee seconden op De Ronde zodat het tot op het laatst spannend bleef in de volgepakte Schleyer Halle in Stuttgart. Nadat Chardon een snelle rit reed en met slechts een foutje de finish passeerde, was het de beurt aan De Ronde. Het parcours was ingekort ten opzichte van de eerste omloop en De Ronde raakte hierdoor even uit balans in een van de marathonhindernissen. Gelukkig voorkwam zijn broer en collega vierspanrijder Peter die als bijrijder fungeerde de fout en kon Koos ondanks een extra volte het parcours vervolgen: Ik dacht even dat ik het zou verliezen, maar besloot niet op te geven en door te blijven rijden tot aan de finish, vertelt De Ronde die ondanks dit voorvalletje toch ruim twee seconden sneller was dan Chardon. Mijn span liep als een speer en ik heb echt alles uit de kast gehaald. Ik denk niet dat ze nog sneller kunnen gaan, zeker niet in een parcours als deze.
De Ronde kon evenals Chardon niet met zijn eigen marathonkoets rijden omdat deze nog altijd niet uit Kentucky is teruggekomen. Zoals het er nu naar uitziet, zal de container met de spullen begin volgende week in Nederland arriveren. De Ronde hoopt tijdens zijn volgende wedstrijd in Boedapest weer met zijn eigen rijtuig te kunnen rijden. IJsbrand Chardon was tevreden over zijn ritten met de Lipizzanerpaarden: Ik krijg steeds meer het gevoel dat de paarden van mij zijn, de controle wordt steeds beter. Nu wordt het tijd om het tempo te verhogen want er zit nog heel veel in deze paarden. Mijn doel was om de winning round te halen want het niveau tegenwoordig is extreem hoog. Boyd Exell is gewoon een maatje te groot op dit moment, we proberen zo dicht mogelijk bij hem te komen, maar het gat rijden we niet zo maar dicht.

Theo Timmerman reed in Stuttgart zijn eerste Wereldbekerwedstrijd van dit seizoen. Met zijn marathonpaard Boris en drie speciaal aangekochte indoor paarden, waarvan hij er twee al vorig seizoen al had gebruikt, moest Timmerman genoegen nemen met de laatste plaats: De paarden draaiden super, maar ik merkte dat de koets af en toe uit balans was. Ik wilde zelf ook te veel corrigeren waardoor er balletjes rolden. Ik heb het nagekeken op video en ik weet nu wat ik moet doen om dit te verbeteren. Timmerman blijft mooi in het ritme want volgend weekend start hij in Stockholm.

Cindy Timmer
In opdracht van de KNHS

Uitslag CAI-W Stuttgart (GER) 20 november 2010:
1. Boyd Exell (AUS) 204,09

2. Koos de Ronde (Zwartewaal) 221,59

3. IJsbrand Chardon (Den Hoorn) 224,08

4. Jozsef Dobrovitz (HUN) 118,56

5. Zoltan Lazar (HUN) 122,41

6. Michael Brauchle (GER) 126,17

7. Theo Timmerman (Putten) 138,93

Stand na 2 van de 7 wedstrijden:

1 Koos DE RONDE NED 15

1 Jozsef DOBROVITZ HUN 15
3 IJsbrand CHARDON NED 14
4 Zoltan LAZAR HUN 6
5 Tomas ERIKSSON SWE 2
5 Theo TIMMERMAN NED 2

Foto Koos de Ronde door Rinaldo de Craen