Ingezonden persbericht

Campagne Succesvol Opvoeden
Dag van de rechten van het kind

Goirle, 20 november 2010

Ouders en kinderen onthaald in huiskamer van gemeente en CJG Goirle
"Positieve ouders zijn een goed voorbeeld"

Het is zaterdagmiddag 20 november gezellig druk in de tijdelijke ŽhuiskamerŽ van Brasserie De Zeven Zonden aan de Hovel in Goirle. Moeder Sjanne en puberdochter Cindy (twee vrolijk aangeklede acteurs) nodigen ouders en kinderen uit voor een kop warme chocolademelk met een lekker worstenbroodje. Wethouder Jan van Groenendaal deelt het lekkers met zichtbaar genoegen uit. Een mooi moment voor hem en de aanwezige professionals van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) om met ouders in gesprek te gaan over het opvoeden van hun kroost én de aanstaande start van het CJG in januari 2011.

"Veel ouders vinden het helemaal niet gemakkelijk om hun kinderen op te voeden", legt Van Groenendaal uit. "Dat is ook niet zo gek. Er zijn tegenwoordig veel meer verleidingen die kinderen en dus ouders moeten weerstaan. Ook de invloed van de media is groot, waardoor kinderen eerder wijs en mondiger zijn. Dat levert voor ouders wel eens stressvolle situaties op. Daarom is het goed om vandaag, op de Dag van de Rechten van het Kind, hieraan extra aandacht te besteden. Iedere ouder heeft wel eens vragen of loopt tegen grenzen aan. Voor hen is het belangrijk om zich bewust te zijn van hun manier van opvoeden. En om te weten bij wie ze terecht kunnen voor een goede tip of advies. Zodat ouders steeds positief blijven naar hun kinderen en een goed voorbeeld voor hen zijn. Daar is de campagne Succesvol Opvoeden op gericht."
Op de posters en de prentbriefkaarten die in de huiskamer voor handen zijn, staat ook een verwijzing naar een speciale test op internet (www.succesvolopvoeden.nl). Wethouder Van Groenendaal: "Die kunnen ouders doen om te zien wat hun opvoedstijl is. Ze vinden hier ook herkenbare verhalen over opvoeden en tips. En er staat een doorklik naar de site van het Centrum voor Jeugd en Gezin, waar ouders eventuele vragen digitaal en eventueel anoniem kunnen stellen of een telefoonnummer vinden om een afspraak te maken voor een gesprek met een professional."

Start CJG Goirle
Vanaf eind januari is het CJG Goirle echt operationeel. Van Groenendaal: "Op plaatsen waar ouders en jongeren vaak komen, zoals scholen, kinderdagverblijven, huisartsen of in de bibliotheek, kunnen ze dan hun vraag of probleem voorleggen aan een professional. Deze geeft dan meteen goede tips of informatie mee. Als het nodig is, wijst hij direct de weg naar meer gerichte hulp. Dat wordt de kracht van het CJG Goirle", benadrukt de wethouder. "Alle instanties uit de regio die hulp of zorg bieden bij opvoeden en opgroeien gaan samenwerken binnen het CJG. De professionals werken daarbij met dezelfde methode en hebben regelmatig overleg. Dat schept duidelijkheid en eenduidigheid. Zo kunnen we ouders en kinderen sneller en beter helpen. Dat is belangrijk om echte problemen te voorkomen." De start van het CJG wordt eind januari gevierd met een inhoudelijke bijeenkomst in het Jan van Besouwhuis voor professionals en ouders. In de lokale media vinden ouders en jongeren meer informatie over wat het CJG voor hen kan betekenen. Bovendien ontvangen zij een speciaal boekje met antwoorden op de meest voorkomende opvoed- en opgroeivragen.
Een moeder kon daar niet op wachten en is deze zaterdagmiddag naar de huiskamer gekomen om vragen over de opvoeding van haar twee pubers te bespreken. Eén van de aanwezige professionals gaat meteen met haar in gesprek. Ondertussen vraagt moeder Sjanne een jonge moeder of zij haar kinderen ook wel eens lastig vindt. Natuurlijk, maar eigenlijk gaat het gewoon goed. De jonge moeder vraagt bevestiging aan haar dochtertjes. "Vinden jullie mama lief?", vraagt ze. De meisjes laten er geen twijfel over bestaan. "Mama is de liefste van de wereld!"