KRO

KRO 85 Jaar: Pioniersgeest door de tijd heen.

Uitzenddatum: 21/11/2010

Jubileumprogramma's op Nederland 1 en Radio 2

De KRO viert in november zijn 85-jarig bestaan met een Jubileum Radioweek op Radio 2 en een Jubileum TV weekend op Nederland 1. Tijdens dat weekend op 20 en 21 november gaat de KRO tien oude successen opnieuw uitzenden, die door het publiek zijn uitgekozen via http://www.kro.nl/. Het weekend wordt op zondagavond afgesloten met een speciale aflevering van de familieshow KRO 85 jaar: De Leukste Jaren. In dit sfeervolle programma vormen opvallende gebeurtenissen, liedjes en gadgets uit de KRO historie, een feest der herkenning. Twee teams van bekende KRO presentatoren gaan de strijd met elkaar aan onder leiding van Anita Witzier.

Vanaf zijn oprichting heeft de KRO zich steeds onderscheiden als pionier. De KRO heeft op verschillende vlakken een voortrekkersrol vervuld, onder andere met Brandpunt, het eerste journalistieke programma op de Nederlandse televisie. Maar ook het eerste kinderprogramma (Dappere Dodo), de eerste grote talentshow (Soundmix Show) en het eerste consumentenprogramma, waarin het publiek aan het woord kwam (Ook dat nog!) waren KRO programma's. Ook nu zijn de meeste programma's van de KRO ontwikkeld vanuit deze pioniersgeest, bijvoorbeeld Boer zoekt vrouw, Spoorloos, De Wandeling, Puberruil en Uit de Kast.
Met altijd bijzondere verhalen van gewone mensen centraal. En dat blijft de KRO doen. Gewone mensen die door welke omstandigheden dan ook iets bijzonders meemaken.

De KRO maakt al 85 jaar programma's om zijn missie te verwezenlijken. De KRO wil met 'bijzondere verhalen van gewone mensen' inspireren tot Goed Leven. De KRO staat voor betrokken kwaliteitsjournalistiek, voor programma´s die mensen inspireren en verbinden.

Bijlage: schema van alle jubileumprogramma's en de jubileummarathons in Beeld & geluid

TV JUBILEUMWEEKEND 20 en 21 NOVEMBER

KRO 85 jaar: een blik op heden en verleden.
Gesprekken met voormalige en huidige KRO gezichten. Zaterdag 20 november 11:50-12:50 uur Nederland 1

KRO 85 jaar: De top 10 van de KRO
Welke programma's zouden de kijkers leuk vinden om nog eens terug te zien? Om daar achter te komen geeft de KRO de kijkers de mogelijkheid om hun voorkeur aan te geven. Tussen 18 en 31 oktober kan iedereen vijf KRO programma's kiezen via http://www.kro.nl/.
De gekozen top tien wordt uitgezonden op drie verschillende momenten: Zaterdag 20 november 13:10 - 16:20 uur een compilatie Nederland 1 Zaterdagnacht 20 november 24:05 - 08:15 uur de gehele afleveringen Nederland 1 Zondag 21 november 17:25 - 17:50 uur De nummer 1 van de KRO! Nederland 1

KRO 85 jaar: De leukste jaren
De bekende muzikale familieshow `De Leukste Jaren'. In dit sfeervolle programma wordt vooral plezier gemaakt en vormen opvallende gebeurtenissen, liedjes en gadgets uit de KRO historie, een feest der herkenning. Twee teams KRO presentatoren (Yvon Jaspers, Frits Spits, Arie Boomsma, Sofie van den Enk, Ajouad el Miloudi en Fons de Poel) nemen het in De Leukste jaren tegen elkaar op: in bizarre vragenrondes komen allerlei frappante wetenswaardigheden en fragmenten over de KRO voorbij. Anita Witzier heeft de leiding en probeert de teams in toom te houden.
Zondag 21 november 20:20-21:20 uur Nederland 1

RADIO JUBILEUMWEEK 15 t/m 21 NOVEMBER

KRO 's Theater van het Sentiment
Elke dag een decennium uit het KRO verleden, met aandacht voor een aantal legendarische KRO radioprogramma´s. De makers van deze programma´s zullen te gast zijn en de luisteraars worden opgeroepen om mee te doen aan de verkiezing van "Het meest legendarische KRO Radioprogramma".Vier uitzendingen met veeluniekeradiofragmenten en bijzondere gasten!
Maandag 15 t/m donderdag 18 november van 20:00 - 23:00 uur op Radio 2

KRO 's Tijd voor Twee
De hele week KRO iconen van nu aan de Tafel voor Twee. Maandag 15 t/m vrijdag 19 november van 12:00 - 14:00 uur op Radio 2

KRO 's Legendarisch Live
Hoogtepunten van popconcerten uit de rijke KRO historie. Vrijdag 19 november van 23:00 - 00:00 uur op Radio 2

KRO's Adres Onbekend
Zoektochten naar mensen uit de KRO geschiedenis die uit de schijnwerpers verdwenen zijn. Daarnaast vormt het getal 85 een rode draad in de uitzending. Zondag 21 november 12:00 - 14:00 uur op Radio 2

KRO's Goudmijn
KRO medewerkers vertellen achtergrondverhalen over hun ervaringen bij het maken van de vele KRO programma's: hilarische, genante en mysterieuze belevenissen van programmamakers.
Zondag 21 november 18:00 - 20:00 uur op Radio 2

JUBILEUMMARATHONS

In het museum Beeld & Geluid in Hilversum kunnen liefhebbers vier keer een hele dag kijken naar hun favoriete programma.

De dramaserie Q & Q uit 1974
Na een dag fotograferen in het bos, zien de twee vrienden Wilbur Quant en Aristides Quarles van Ispen op de afdrukken dat er een man in de bosjes ligt. Dood? De jongens besluiten terug te gaan naar het bos, maar het lichaam is verdwenen... Zo begint de legendarische serie Q & Q. De serie trok begin jaren zeventig maar liefst vier miljoen kijkers. Elk jaar organiseren fans nog Q & Q dagen.
Zondag 7 november in Beeld & Geluid, Hilversum

Toen was geluk heel gewoon vanaf 1994
De narrige, conservatieve buschauffeur Jaap Kooiman. Zijn vrouw Nel die in de loop van de serie steeds geëmancipeerder raakt. En natuurlijk huisvriend Siem, rioolwerker en later journalist bij De Bruine Rotterdammer. In 1994 speelt hun leven zich nog af in Rotterdam Zuid aan het eind van de jaren 50. Siem is dan nog getrouwd met Zus. Bij de laatste aflevering, 16 jaar later, zijn de hoofdrolspelers in het jaar 1974 beland. De serie won in 1999 een Gouden Televizierring. Zondag 14 november in Beeld & Geluid, Hilversum

Brandpunt reportages vanaf 1964
Brandpunt is weer terug op de buis. En gelukkig ook nu weer met mooie verdiepende reportages die ons een blik op de wereld gunnen. Het programma begon in 1964. Beroemd waren de scherpe reportages over de vaderlandse politiek en misstanden in verre landen. De makers gaven zelfs persconferenties op Schiphol bij terugkomst van hun reizen. Uitgangspunten waren toen: solidariteit met verdrukten en ontplooiing van de mens in een nieuwe maatschappij. Nu verwoorden we het anders, maar het maatschappelijk engagement is gebleven. Zaterdag 20 november in Beeld & Geluid, Hilversum

Preview 't Spaanse Schaep
`t Spaanse Schaep is het vervolg op de succesvolle series 't Vrije Schaep en 't Schaep met de 5 Pooten. In 't Spaanse Schaep reizen de Amsterdamse vrienden af naar de zonnige Spaanse costa om Lukasop te zoeken. Deze is zijn grote liefde Sjon achterna gereisd om een pension te runnen. Om de serie gestalte te geven is in een studio in Amsterdam Noord een indrukwekkend Spaans dorp nagebouwd. Het beloven weer acht swingende afleveringen te worden, met dit keer `hertaalde' liedjes uit het wereldrepertoire.
Zondag 21 november in Beeld & Geluid, Hilversum