KVNR betreurt afschaffen willekeurige afschrijving maar toont begrip

21/11/2010 14:00

Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders

De Tweede Kamer, met uitzondering van de CDA-fractie, heeft donderdag 18 november de motie Bashir aangenomen. Deze motie vraagt de regering zo snel mogelijk de versnelde willekeurige afschrijving voor particulieren die investeren in een zeeschip('IB-ondernemers') te beëindigen.

Aanleiding voor dit besluit van de Kamer waren de agressieve reclamecampagnes waarin vooral via de radiospotjes een fiscaal te rooskleurig beeld werd geschetst.

De KVNR had op haar ledenvergadering van 11 november jl. heel resoluut afstand genomen van deze spotjes en opgeroepen om hiermee te stoppen. Dat heeft helaas de opstelling van de Kamer niet meer voldoende kunnen beïnvloeden.

De versnelde willekeurige afschrijving is ingesteld als tijdelijke crisismaatregel en geldt voor alle bedrijfsinvesteringen in vaste activa. De regeling is juist met een jaar verlengd, zodat ook bedrijfsinvesteringen in 2011 in twee jaar versneld kunnen worden afgeschreven. Ondernemers krijgen hiermee een liquiditeitsvoordeel. De belasting die ze uitsparen in de twee jaar door de versnelde afschrijving betalen ze in de jaren daarna weer terug, omdat er dan niet meer kan worden afgeschreven. De schatkist ontvangt per saldo dezelfde hoeveelheid aan betaalde winstbelasting.

De KVNR zal samen met Scheepsbouw Nederland in overleg treden met het ministerie van Financiën om de economische nadelige gevolgen voor Nederlandse reders en Nederlandse scheepswerven van dit Kamerbesluit in beeld te brengen, ten behoeve van een definitief standpunt van de Staatssecretaris van Financiën over het uitvoeren van deze motie.





http://www.kvnr.nl