Ministerie van Defensie

Lezing 'Oorlogsliefdekind'

Datum: 21 november 2010
Tijdstip: 14.00 uur
Locatie: Museum Bronbeek, Velperweg 147, Arnhem

In de periode van de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië (1946-1949) onderhielden de Nederlandse soldaten in Indonesië contacten met de lokale bevolking. Uit verhoudingen met Indonesische meisjes werden naar schatting enkele duizenden kinderen geboren. Militair-historica Stef Scagliola geeft een lezing over haar onderzoek naar deze `oorlogsliefdekinderen'.

De geboorte van kinderen uit relaties tussen Nederlandse mannen en `inlandse' vrouwen was een bekend koloniaal verschijnsel. Maar in de periode 1945 en 1949 lag de situatie anders. Het ging om jonge militairen, die na hun diensttijd in Nederlands-Indië, teruggingen naar Nederland.

De krijgsmacht werkte hen tegen als ze met een Indonesische wilden trouwen of de verwekte kinderen wilden erkennen. De betrokken Nederlandse mannen keerden naar Nederland terug zonder hun geliefde en kind. Vrouw en kind bleven in Indonesië achter in een maatschappij, die hen niet altijd even tolerant benaderde.

Project 'Oorlogsliefdekind'

Voor het project `Oorlogsliefdekind' ( http://www.oorlogsliefdekind.nl ) zijn verhalen van betrokkenen vastgelegd. Stef Scagliola is coördinator van dit project en zal verslag doen van de onderzoeksresultaten. Annegriet Wietsma maakte een documentaire, waaruit een aantal fragmenten worden getoond.

Organisatie

Deze lezing wordt georganiseerd in samenwerking met de Volksuniversiteit Arnhem.

Inschrijven

Toegangsprijs inclusief museumentree: EUR 10,-

Inschrijving is noodzakelijk: tel. (026) 442 23 63 of http://www.volksuniversiteit.nl/arnhem

Achtergrondinformatie

* Museum en tehuis Bronbeek