Technische Universiteit Delft

Promotie: Xylose

door M&C

Promotie van De heer Ir. J. Meijnen: "CS-Technology in pseudomonas putida S12: Construction analysis and implementation of D-xylose metabolic pathways"

22 november 2010 | 15:00 uur
plaats: Aula TU Delft

De heer Ir. J. Meijnen | ingenieur in de biotechnologie, Nederland promotor | Prof.dr. J.H. de Winde TNW

CS-Technology in pseudomonas putida S12: Construction analysis and implementation of D-xylose metabolic pathwaysÂ

De stijgende prijs van olie en het dreigende tekort aan fossiele grondstoffen hebben geleid tot de zoektocht naar alternatieve grondstoffen voor de productie van biobrandstoffen en bio-chemicaliën. Een veelbelovend alternatieve grondstrof is lignocellulose. Lignocellulose bevat diverse suikers die door middel van bioconversie omgezet kunnen worden tot hoogwaardige producten. Om een rendabel proces te verkrijgen is het essentieel dat lignocellulose zo volledig mogelijk wordt benut, maar door het heterogene karakter van deze grondstof is dat vaak niet mogelijk. Dit probleem werd ook ondervonden met de productie van hoogwaardige chemicaliën uit suiker door de solvent-tolerante bacterie Pseudomonas putida S12. Om de efficientie van het chemicaliën productieproces te verhogen, zijn er strategieën onderzocht om een P. putida S12 te construeren die D-xylose kan consumeren, de op-een-na meest suiker in lignocellulose. Twee strategieën om een dergelijk D-xylose metabolisme te bewerkstelligen zijn onderzocht: het inbouwen van een fosforylatieve route via genen uit Escherichia coli, en het inbouwen van een oxidatieve route via genen van Caulobacter crescentus. De resulterende stammen waren in staat om op D-xylose te groeien. Analyses uitgevoerd met de twee stammen hebben meer inzicht gegeven in de metabole routes die gebruikt worden om D-xylose om te zetten in biomassa. Daarnaast is als casus voor de productie van aromatische verbindingen uit D-xylose en mengsels van suikers een p-hydroxybenzoaat producerende P. putida S12 stam gemodificeerd met de fosforylatieve D-xylose route. Productie-experimenten met de resulterende stam hebben aangetoond dat de productie van aromaten significant verbeterd kan worden door mengsels van D-xylose en D-glucose of glycerol als grondstof te gebruiken. Omdat lignocellulose uit mengsels van D-glucose en D-xylose bestaat, en omdat glycerol naar verwachting een toekomstige goedkope grondstof is (als bijproduct van biodieselproductie), biedt dit resultaat goede perspectieven voor de ontwikkeling van een duurzaam aromaten productieproces.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.

Â