Gemeente Noordenveld


Grote ontruimingsoefening in De Hoprank in Peize

Gepubliceerd op: 12 november 2010

Maandag 22 november botsen bij woonzorgcentrum De Hoprank in Peize even voor 19.30 uur twee auto's op elkaar. Daarbij raken elf personen bekneld. Bij de aanrijding is ook een persoon in een rolstoel betrokken. Een bejaarde dame loopt in shock rond. Er ontstaat brand in het trappenhuis van De Hoprank en er is rookontwikkeling in de gangen waaraan de woonappartementen grenzen. Gelukkig gaat het slechts om een oefening.

Aan deze oefening doet een groot aantal partijen mee: de bedrijfshulpverleners (BHV) van De Hoprank, een aantal bewoners van De Hoprank, Brandweer Noordenveld (Peize en Roden), Ambulancedienst, GHOR (Grootschalige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen), Lotusmedewerkers en de gemeente Noordenveld. In totaal doen ruim 80 hulpverleners mee aan deze grootschalige oefening. Tegen 21.00 uur is de oefening afgelopen.
Tijdens de oefening is de Zr. Cleveringastraat afgesloten voor het doorgaande verkeer.

Kennis en draaiboeken testen

De BHV-organisatie van De Hoprank heeft op papier alles prima in orde en de medewerkers zijn de afgelopen jaren goed getraind. Een woonzorgcentrum is een kwetsbare plaats, omdat veel bewoners zich niet zelfstandig kunnen redden als er brand uitbreekt. Daarom is het belangrijk om te testen of in de praktijk ook gehandeld wordt zoals iedereen dat heeft geleerd. Voor deze oefening heeft een aantal bewoners zich als vrijwilliger aangemeld en de directie van De Hoprank heeft alle bewoners en hun directe familie zorgvuldig ingelicht om paniekreacties te voorkomen.