Vrije Universiteit Amsterdam

Regionale kracht


* Startdatum: 22-11-2010


* Tijd: 15.45


* Locatie: Aula


* Titel: Regionale kracht. Economisch beleid in Noord-Nederland en Noordwest-Duitsland, 1945-2000


* Spreker: A.M. Molema


* Promotor: prof.dr. C.A. Davids


* Onderdeel: Faculteit der Letteren


* Wetenschapsgebied: Letteren


* Evenementtype: Promotie

In een kruisbestuiving tussen economische - en politieke geschiedenis in Noord-Nederland en Noordwest-Duitsland schetst historicus Marijn Molema de ontwikkeling van een veelbesproken beleidsterrein. Zowel de vorming als de verandering van het beleid in Nederland ontwikkelde zich sneller en feller dan in Duitsland door de politieke en bestuurlijke structuur van beide landen.

Tot in de jaren zeventig was de regionaal-economische politiek gericht op industriële ontplooiing, maar in hetzelfde decennium brak een veranderproces aan. Veel aandacht ging naar andere vormen van bedrijvigheid: in plaats van `industrie' werd `innovatie' het nieuwe sleutelwoord. In het kielzog van de inhoudelijke verbreding veranderde ook de organisatie van het regionale beleid. Politici, betrokken burgers en mensen uit het bedrijfsleven in de regio's zelf kregen een sleutelrol in het (h)erkennen en verder uitbouwen van de `regionale kracht'. Niettemin bleef het vernieuwde regionaal-economisch beleid onderdeel van een politiek gevecht tussen de regio en hogere politieke instanties.

Molema laat zien dat zowel de vorming als de verandering van het beleid in Nederland zich sneller en feller ontwikkelde dan in Duitsland. Dit houdt verband met de politieke en bestuurlijke structuur van beide landen. In Nederland ontstond een bijzondere beleidsrelatie tussen Noord-Nederland en het politieke centrum die in Duitsland ontbrak: de afstand tussen regio en nationale staat was hier groter. Ook de geografische schaal van beide landen speelt een rol. De politieke tegenstelling tussen een rijk centrum (de Randstad) en een arme periferie (het Noorden) had in Nederland een katalyserende werking. In het Duitse debat had deze tegenstelling minder invloed, omdat de ruimte hier groter en pluriformer van aard was.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam