Wetterskip Fryslân

en dijkversterkingsproject op Terschelling

Feestelijke ingebruikname zeegemalen en dijkversterkingsproject op Terschelling

donderdag, 18 november 2010
Op maandag 22 november viert Wetterskip Fryslân samen met betrokkenen de afronding van twee grote projecten op Terschelling: de bouw van twee combigemalen en het dijkversterkingsproject. De twee projecten zijn uitgevoerd om het waterprobleem op te lossen en om het eiland veiliger te maken.

De twee combigemalen

De zeegemalen bij Lies en Kinnum zijn gebouwd om de kans op wateroverlast op Terschelling te verkleinen. Door een veranderend klimaat en stijgende zeespiegel wordt het steeds lastiger om het polderwater onder vrij verval op de waddenzee te lozen, zoals dat al eeuwen gebeurt op het eiland. Met een gemaal kan voortdurend water worden afgevoerd. De situatie van enkele jaren terug waarbij een groot deel van de Terschellinger polder blank stond na hevige regenval behoort hiermee tot het verleden. Alleen als de waterstand op de Waddenzee hoger wordt dan +2,70 m NAP kunnen ook de gemalen geen water meer lozen omdat in verband met de veiligheid de schuiven in de zeedijk gesloten moeten worden.

Voor de inzet van de twee zeegemalen heeft Wetterskip Fryslân beleidsregels opgesteld die nu ter inzage liggen.

De bouw van de gemalen heeft invloed op de waterschapsbelasting. In het bemalen binnendijkse gebied moet vanaf 2011 een hoger tarief worden betaald. Voor de buitendijks gelegen gronden en voor natuurgebied en woningeigenaren verandert er niets.

Het Wetterskip heeft circa 2,4 miljoen euro geïnvesteerd in de zeegemalen.

Dijkversterkingsproject

Bij dit project heeft Wetterskip Fryslân delen van de Waddenzeedijk van Terschelling verbeterd. De bekleding aan de beide uiteinden van de dijk is vernieuwd, zodat deze weer aan de veiligheidsnormen voldoen. De dijk is verbeterd over een lengte van ruim één kilometer op het westelijk deel van Terschelling en ruim drie kilometer op het oostelijk deel.

Het project heeft circa 4,5 miljoen euro gekost en is betaald vanuit het Hoogwater Beschermingsprogramma van het Rijk.