D66

maandag 22 november 2010

Universitair diploma voor Defensie in 2011

D66-Kamerlid Wassila Hachchi wil dat de meerjarige officiersopleiding van de Nederlandse Defensie Academie een universitair erkend diploma oplevert. De Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie heeft vastgesteld dat het onderwijsniveau bij de Nederlandse Defensie Academie vergelijkbaar is met een universitaire opleiding. Hachchi: "Vroeger had je bij Defensie een baan voor het leven, maar dat is niet meer zo. Het is nu meer dan ooit belangrijk om de opleidingen van Defensie beter en civiel erkend aan te laten sluiten op de arbeidsmarkt, omdat er door de bezuinigingen van dit kabinet duizenden mensen vanuit Defensie de arbeidsmarkt op stromen."

Verzilveren

Hachchi zal haar voorstel vandaag aan minister Hillen van Defensie voorleggen. Zij wil dat de minister in 2011 de accreditatie van de meerjarige officiersopleiding verzilvert zodat afgestudeerde officieren met een erkend diploma op de arbeidsmarkt terecht kunnen. Bij Defensie verdwijnen de komende jaren zo'n tienduizend banen onder zowel het burger- als het militaire personeel. Dit omdat het ministerie bijna een miljard euro moet bezuinigen.

Continuïteit

D66 vreest dat het personeelsbeleid van Defensie gevolgen heeft voor de continuïteit van de krijgsmacht. "Veel mensen worden ontslagen en de salarissen worden bevroren. Hiermee wordt de aantrekkelijkheid van Defensie als werkgever flink beschadigd," aldus Hachchi.

Visie

Voor D66 zijn bezuinigingen noodzakelijk, maar niet ten koste van de kwaliteit van de krijgsmacht. Volgens Hachchi ontbreekt een visie in de bezuinigingen van het kabinet. "De keuze voor de ambitie van onze krijgsmacht moet los van de bezuinigingen staan. Nu gebruikt de regering de kaasschaaf zonder een duidelijke visie voor Defensie uit te spreken." D66 wil de aandacht en de organisatie van de krijgsmacht meer richten op de handhaving van de internationale rechtsorde. Deelname aan stabilisatieoperaties en militaire samenwerking met andere landen zijn speerpunten voor de sociaal-liberalen.