Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

Limburgs paardensportplan gereed
Gezamenlijk persbericht van de Provincie Limburg, de LLTB en de KNHS

Limburg de paardensportprovincie van Nederland

In de afgelopen maanden is in opdracht van de Provincie Limburg, de KNHS en de LLTB door een projectgroep onder leiding van Wim Ernes (voorzitter) en Jan Rensen (projectleider) gewerkt aan het Limburgs Paardensportplan. Het resultaat is een door de paardensector en aanverwante partners gedragen visie over de wijze waarop Limburg kan uitgroeien tot paardensportprovincie nummer één in Nederland. Deze visie en voorgestelde uitvoeringsprogrammas zullen gaan uitmonden in concrete projecten waarin wordt aangegeven welke acties nodig zijn om de paardensportsector sporttechnisch en economisch te versterken.

Het Limburgs Paardensport Plan beoogt de Limburgse paardensector te voorzien van een visie over hoe de paardensport én de paardensector in Limburg versterkt kunnen worden. De opdracht om te komen tot een visie over de Limburgse paarden(sport)sector staat niet op zichzelf, aldus Wim Ernes, voorzitter van de projectgroep. De economische kracht van de paardensector in Limburg is evident. Ook op sportgebied zijn de prestaties van Limburgse paardensporters opgemerkt. Voor de paarden(sport)sector liggen er echter nog grote kansen vanuit zowel sporttechnisch, economisch als ruimtelijk perspectief. Met dit plan hebben we die kansen in beeld gebracht en doen we een aanzet voor acties om die kansen in komende jaren ook te gaan verzilveren.

De vandaag gepresenteerde toekomstvisie koppelt nieuwe initiatieven aan economie, ruimte én sport. Daarmee staat het versterken van de paardensportsector niet op zichzelf: er wordt een wezenlijke bijdrage geleverd aan het creëren van een optimaal Limburgs leef- en vestigingsklimaat. Werken aan een optimaal vestigingsklimaat betekent
-in sporttermen- aanhaken op Olympisch niveau: het bouwen aan een hoogwaardige paarden(sport)infrastructuur sluit dan ook naadloos aan bij de Olympische ambitie voor Limburg.

De Provincie Limburg is met dit plan de eerste provincie met een integrale visie op de paardensportsector. De ambitie is om Limburg te laten uitgroeien tot dé paardensportprovincie van Nederland. Het Limburgs Paarden(sport) plan biedt een goede basis om hiermee (snel) aan de slag te gaan. Sportgedeputeerde Odile Wolfs: Wanneer de Olympische Spelen in 2028 daadwerkelijk in Nederland georganiseerd worden, dan moet de keuze om de discipline paardensport aan Limburg toe te wijzen straks een vanzelfsprekende zijn. In de eerste plaats gaat het erom van heel Nederland een sportland te maken. Het positioneren van de paardensport als één van de speerpuntsporten voor Limburg is daarbij een strategische keuze. Deze visie zal leidend zijn in de acties die binnen de provincie worden uitgezet om dit te realiseren..

De in het plan voorgestelde uitvoeringsprogrammas zijn integraal en divers. Op het terrein van sport wordt het accent gelegd op talentontwikkeling en- scouting, en op versterking van de sportinfrastructuur door gericht accommodatiebeleid. Op economisch vlak zijn er twee interessante perspectieven: het positioneren van Limburg als paardrijparadijs en het ontwikkelen en versterken van de Euregio als internationaal centrum voor de paardensport. Verder zal ook aandacht uitgaan naar initiatieven op het terrein van verbetering van het ondernemerschap en de fokkerij. Vanuit ruimtelijk perspectief is het belangrijk om te komen tot een betere afstemming van ruimtelijk beleid en vergunningverlening. Accommodatiebeleid, kennisoverdracht, kwaliteit en beeldvorming/imago zijn kernbegrippen en trends die in alle programmas terugkomen.

In de afgelopen maanden is gesproken met vele Limburgse en landelijke koplopers. Door middel van regiobijeenkomsten in Noord-, Midden- en Zuid-Limburg is de Limburgse paardensportsector integraal bij de planvorming betrokken.

* Limburgs Paardensportplan, nov. 2010 PDF-document
Zie het origineel

22-11-2010 08:55