Groen!

Vlaamse regering laat zich door Electrabel rollen

door Hermes Sanctorum (Vlaams parlementslid) op 21 november 2010 in "Klimaat en energie"

Electrabel maakt niet enkel monsterwinsten op kernenergie door deals te maken met de federale regering. Ze maakt ook deals met de Vlaamse regering om via bedenkelijke groene stroom grote winsten te maken.

De Vlaamse regering wil de regeling voor groenestroomcertificaten wijzigen voor zonnepanelen aangezien het financieel rendement voor de eigenaar sowieso al hoog ligt. Volgens een studie van de energieregulator CREG gaat het over een rendement van 54 procent. Het rendement voor het bijstoken van biomassa in steenkoolcentrales ligt op 1000 procent, staat ook in de studie, maar bijstook van biomassa is sterk gecontesteerd aangezien de steenkoolcentrales vervuilend en inefficiënt zijn.

Zowel de ondersteuning van zonnepanelen als bijstook in steenkoolcentrales wordt nu verminderd omdat het rendement sowieso al hoog ligt. Maar speciaal voor Electrabel heeft de Vlaamse regering wel een uitzondering gemaakt zodat zij blijvend de volle financiële steun krijgen vanuit de overheid via de groenestroomcertificaten. Die certificaten worden doorgerekend in de elektriciteitsfactuur van de Vlaming.

"De Vlaming vraagt zich soms af of hij of zij wel wil meebetalen voor de zonnepanelen van onze buurman. Die kleine steun wordt nu teruggeschroefd, maar tegelijkertijd mag de Vlaming wel gaan meebetalen aan de steeds grotere winsten van Electrabel", stelt Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum vast. Een ding staat vast: "De Vlaamse regering stelt hier de belangen van een energieproducent in handen van het Franse Suez voor de belangen van de Vlaming"