Gemeente Schouwen-Duiveland


Karen Mellegers

T 0111 452376

Koninklijke onderscheiding Jacob de Ronde

De heer De Ronde is in 1976 toegetreden tot de blusgroep Bruinisse. Hij voldoet daarmee aan het door het Kapittel gestelde criterium van het per 1 mei 2005 gewijzigde beleid voor brandweervrijwilligers. Jacob is al jaren Brandmeester van Dienst en zet zich met hart en ziel in voor de brandweer.

Daarnaast is Jacob maatschappelijk actief op diverse andere terreinen. Hij is lid van het schoolbestuur van de gereformeerde basisschool in Bruinisse en lid van de Kerkenraad van de Gereformeerde Gemeente in Nederland in Bruinisse. Ook schrijft hij voor het kerkblad de Kanselier. Bovendien is hij lid van de ouderraad van de Christelijke Scholengemeenschap Prins Maurits in Middelharnis.

Ook heeft hij veel gedaan voor het behoud van het praathuisje, het zgn. "beusje". Daar komen vooral oudere Bruenaars en oud-vissers bijeen om de dagelijkse actualiteit, de politiek in het algemeen en het beleid van de gemeente Schouwen-Duiveland in het bijzonder te bespreken. Het onderkomen verkeerde in slechte staat en de heer De Ronde nam, samen met enkele buurtbewoners, het initiatief tot herstel.