Persberichten

NOT Innovatieprijs 2011: haalbare en betaalbare vernieuwingen

Publicatiedatum: 22-11-2010

Vernieuwend én praktisch: dat was dit jaar het criterium voor nominatie voor de NOT Innovatieprijs. De jury heeft vooral gelet op de toepasbaarheid van de gepresenteerde vernieuwingen. Zijn ze haalbaar en betaalbaar voor de gemiddelde school en zijn personeel? De NOT-Innovatieprijs is een krachtig instrument om innovaties in het onderwijs te stimuleren en een bredere bekendheid te geven. Een deel van het inschrijfgeld voor deelname aan de prijs komt ten goede aan het project Special Heroes, dat sport en beweging stimuleert onder jongeren binnen het speciaal onderwijs.

54 Inzendingen zijn beoordeeld en verdeeld over twee categorieën. De genomineerden:

Categorie 1: Leermiddelen en methodes.
* SQULA van Future Whiz Media.
* Squla is de nieuwste, leukste en meest complete online leeromgeving voor groep 6, 7 en 8, ontwikkeld in samenwerking met Cito. Leerlingen gaan thuis en op school met plezier aan de slag met de lesstof. Via een website kunnen scholieren een profiel aanmaken en quizvragen beantwoorden over aardrijkskunde, taal, topografie, rekenen en geschiedenis. Een soort Hyves of Facebook maar dan anders: op een leuke manier word je voorbereid op de Cito-toetsen. "Het is een product dat leerlingen uitdaagt en stimuleert", oordeelt de jury. "De combinatie van leren en gamen spreekt erg aan." Dat het materiaal zowel thuis als op school te gebruiken is, vindt de jury ook een 'positieve ontwikkeling'.
* Voor meer informatie: http://www.squla.nl/
* Het NOVA mobiel planetarium van de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie.
* Het NOVA Informatiecentrum reist sinds begin 2010 langs scholen met een mobiel, opblaasbaar planetarium. De koepeltent, waarin een hele schoolklas past, is uitgerust met de modernste HD-apparatuur die de sterrenhemel projecteert. Leerlingen krijgen interactieve lessen, shows en films. De jury vindt dit een goede manier om op eenvoudige en voor de school betaalbare wijze de wetenschap naar de school te halen en leerlingen van jong tot oud, van alle niveaus, kennis te laten maken met de ontdekkingen over het heelal.
* Voor meer informatie: http://www.astronomie.nl/
* Online databank www.gastindeklas.nl van Stichting Gast in de Klas.
* Gast in de Klas is een online databank voor docenten in het PO, VO en MBO met gastlessen, lespakketten, projecten en excursies. U kunt er experts van 'vlees en bloed' en praktisch ieder onderwerp mee in de klas halen. Die inspireren en dragen op efficiënte wijze bij aan aantrekkelijk, actueel en levensecht onderwijs. Ook versterkt het de binding tussen de school en de wereld daarbuiten, meent de jury.
* Voor meer informatie: http://www.gastindeklas.nl

Categorie 2: innovatieve toepassing van facilitaire producten, inrichtingen of diensten ten behoeve van het onderwijs.
* Van Gezonde schoolcatering naar Gezonde school van Cormet Schoolcatering B.V.
* De gezonde schoolkantine mislukt vaak omdat jongeren er uiteindelijk te weinig van weten en het belang ervan niet inzien. Door dit complete ondersteuningsprogramma groeit de belangstelling voor gezond leven in een daarvoor belangrijke fase van het leven. De jury vindt dit een mooi compleet concept dat in deze tijd heel duidelijk in een behoefte voorziet.
* Voor meer informatie: http://www.cormet.nl/
* PLANDIT van PLANDIT B.V.
* PLANDIT is een online huiswerkplanner die voor de gebruiker een op maat gemaakte persoonlijke planning maakt. Wekelijks is er oudercontact. De jury waardeert in dit product de eenvoudig te realiseren samenwerking tussen leerling, ouders en school. "Het systeem lijkt in eerste instantie vooral bruikbaar in het voortgezet onderwijs, maar ook toepassingen voor (zorg)leerlingen die behoefte hebben aan structurering van hun activiteiten moeten zeker een kans krijgen."
* Voor meer informatie: http://www.plandit.nl/
* De Digi-Trainer van ThiemeMeulenhoff.
* Digi-Trainer is een digitale examentrainer speciaal ontwikkeld voor het digitale vmbo-examen Nederlands, Engels, biologie, wiskunde, economie en NaSk1. De internetapplicatie is gericht op het oefenen met kennis en vaardigheden in een digitale omgeving. Digi-Trainer biedt iedere leerling een oefenroute op maat. De jury vindt dit een bruikbaar hulpmiddel voor docenten om van hun leerlingen een goed overzicht te krijgen en houden van het kennisniveau. "Er kan tijdig worden bijgestuurd als er tekortkomingen worden geconstateerd. Leerlingen krijgen een prima voorbereiding op de nieuwe beeldschermexamens."
* Voor meer informatie: http://www.digi-trainer-online.nl/

De vakjury bestaat dit jaar uit de leraren van het jaar, schooljaar 2009-2010: Harm den Dekker, Andrew Niemijer, Tineke van der Steen en Frans van Rooij, lid van het dagelijks bestuur van de stichting NOT.

Voor iedere categorie komt er uit deze nominaties één winnaar. Die wordt bepaald door de publieksjury, die begin december bij elkaar komt. De uitreiking van de prijs vindt 25 januari 2011 plaats tijdens de opening van de NOT 2011, in Jaarbeurs Utrecht.

Algemene informatie
NOT 2011 vindt plaats van 25 t/m 29 januari 2011. Openingstijden: dagelijks van 9.30- 17.00 uur. Locatie: Jaarbeurs Utrecht, hal 7 t/m 12. Meer informatie en registratie via www.not-online.nl.

.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

Noot voor de redactie,