Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Winter komt eraan
22 november 2010 - Na een lange periode met temperaturen boven normaal wordt het deze week kouder. In de tweede helft van de week gaat het in de nacht en ochtend licht vriezen en later is ook matige vorst mogelijk. Daarmee is de eerste vorstperiode van de winter een feit. Ook neemt de kans op winterse neerslag toe en kan er voor het eerst dit najaar op een aantal plaatsen wat sneeuw vallen. In 2003 viel de eerste sneeuw al op 23 oktober (foto: Koos Jansen, Warnsborn)
In 2003 viel de eerste sneeuw al op 23 oktober (foto: Koos Jansen, Warnsborn)
Op de weerkaart tekent zich een winters weerbeeld af. Aan de oostflank van een hogedrukgebied boven Groenland en IJsland en ten westen van een lagedrukgebied boven midden Europa komt een luchtstroming op gang waarmee steeds koudere lucht uit de poolstreken naar onze omgeving wordt gevoerd. Hoe lang de vorstperiode aanhoudt is nog onduidelijk. Op de lange termijn tot en met de volgende week geven de modelberekeningen een tweedeling met 50% kans op koud weer en 50% kans op een overgang naar zachter weer.

Actuele verwachtingen en weerwaarschuwigen voor Europa op www.meteoalarm.eu.

Vroege winter
Vroeg winterweer is de laatste jaren vaker voorgekomen en hoort tot de normale grillen van ons klimaat. Uitgerekend na de lange warme zomer van 2003 kwam het in Twente al op 23 oktober met -8,5 graden tot matige vorst (lager dan -5 graden). ook eind november 2005 kwam ons land al volop in de winter met grote overlast door sneeuw en storm.

In november is een aantal dagen met vorst normaal: de maand telt in het binnenland zo'n 6 tot 8 vorstdagen en aan de kust komt het gewoonlijk op 3 dagen tot vorst. November heeft dit jaar in De Bilt nog slechts één vorstdag opgeleverd.

In een verder verleden bood november al strenge vorst onder -10 graden. Op 23 november 1998 werd in Woensdrecht al -11,0 graden gemeten. Bijzonder was november 1980 met in het begin van de maand al de eerste ijsdagen, dat zijn dagen waarop het de hele dag blijft vriezen. In 1975 viel de eerste sneeuw al op 13 oktober.

In november wordt gewoonlijk op enkele dagen sneeuw waargenomen, meestal natte sneeuw uit winterse buien. De meteorologische winter begint officieel op 1 december, op de astronomische kalender begint de winter dit jaar pas op 22 december.

Eerste uitgave: 22-11-10