D66

maandag 22 november 2010

Maak bijdrage Kamer van Koophandel vrijwillig

D66-Kamerlid Kees Verhoeven wil de verplichte bijdrage van ondernemers aan de Kamer van Koophandel (KvK) vrijwillig maken. Dat meldt de Telegraaf maandag.

Niet motiverend

Verhoeven vindt gedwongen afdracht aan de KvK en de Product- en Bedrijfsschappen (pbo's) niet motiverend voor het ondernemerschap. "Wil je de lasten verlichten, dan moet je minder verplichten. Voor een modezaak met zeven man personeel betaalt een ondernemer bij elkaar ruim 600 euro per jaar. Veel ondernemers hebben weinig baat bij de KvK of de schappen. Waarom moeten ze dan verplicht meebetalen?"

Dubbel werk

Verhoeven: "Brancheverenigingen organiseren net als een KvK ook cursussen en onderzoeken. Dat geeft dubbel werk. En iedere ondernemer kan zich hier uit eigen beweging bij aansluiten."

De sociaal-liberaal vindt wel dat het mogelijk moet blijven dat ondernemers op tariefbasis bij de KvK aankloppen voor hulp of advies. Verhoeven: "Afschaffen gaat te ver. Het is goed een loket te hebben om bijvoorbeeld startende ondernemers wegwijs te maken. En daar hoort een passende bijdrage bij. Maar nu moet ondernemend Nederland jaarlijks 450 miljoen euro afdragen. Geld dat beter in de bedrijven zelf geïnvesteerd kan worden."