Gemeente Haaren


Gemeente Haaren krijgt Golden Star Award van de Europese commissie

Ontvangst Star Award

Op 17 november ontving het "Charter of European Rural Communities" voor het project "liveability in European rural communities" in Brussel de Golden Star Award voor actief Europees burgerschap.

Charter of European Rural Communities

Het Charter van Europese Plattelandsgemeenten is een samenwerkingsverband van kleine dorpen in Europa. Het bestaat sinds 1989 en is meegegroeid met de EU. Momenteel zijn er 27 leden, een uit elk land van de Europese Unie. Onze gemeente, meer specifiek het dorp Esch, is sinds 1989 lid. Het motto van het Charter is "people meet people".

Jaarlijks ontmoeten delegaties (bestaande uit volwassenen en jongeren) uit alle dorpen elkaar op een grote netwerkmanifestatie die bij toerbeurt door een van de leden wordt georganiseerd. Het netwerk wordt gebruikt om wederzijds begrip en respect te bevorderen en om Europa dichter bij de burgers te brengen. De interculturele dialoog wordt versterkt doordat de deelnemers in gastgezinnen logeren en, letterlijk, bij elkaar aan de keukentafel zitten. Vanuit de netwerkbijeenkomst worden thematische bi- en multilaterale bijeenkomsten georganiseerd, zowel voor volwassenen als jongeren. Op deze manier ontmoeten jaarlijks honderden Europeanen elkaar.

Project liveability

Voor de jaren 2009 en 2010 deed de gemeente Haaren, met burgemeester Frans Ronnes als voorzitter van het Charter, een beroep op subsidie vanuit het "Europe for Citizens" programma. Het zogenaamde "Multi Annual" project werd toegekend en omvatte een financiële bijdrage van de EU in tien Charter bijeenkomsten, met als centraal thema: leefbaarheid in kleine plattelandsgemeenten van Europa. Gedurende de twee jaren waren er verspreid over Europa, twee grote netwerkontmoetingen, twee bijeenkomsten speciaal voor jongeren, een ontmoeting van "vrienden van Europa" comités die in verschillende van de aangesloten dorpen actief zijn en vier bijeenkomsten over betrokkenheid bij de lokale democratie. De slotbijeenkomst is een uitwisseling over de manier waarop ouderen leven in de verschillende delen van Europa. Deze laatste bijeenkomst is tevens de aanzet voor de bijeenkomsten in 2011 en 2012 die als centraal thema "demografische ontwikkelingen op het platteland van Europa" hebben.

Golden Star

De Europese Commissie besloot het Charter voor het in 2009 en 2010 uitgevoerde project de Golden Star voor actief Europees burgerschap toe te kennen. De uitreikingceremonie vond plaats op woensdagavond 17 november 2010 in Brussel. In een vol "Concert Noble" mocht de president, omringd door vertegenwoordigers uit nagenoeg alle Charter dorpen en onder toeziend oog van onder andere Viviane Reding, vice-voorzitter van het Europees parlement, de Golden Star in ontvangst nemen.

Reactie van burgemeester Ronnes

"Het was een eer deze ster te mogen ontvangen omdat het echt een erkenning is voor heel veel werk en inzet om Europa dichter bij de inwoners te brengen. Als ik een toespraakje moet houden zeg ik meestal dat Europa begint aan de verschillende keukentafels: samen eten klaarmaken en opeten, bij elkaar logeren en op die manier elkaars cultuur leren kennen onder het motto: "Mensen ontmoeten mensen". Intussen is het veel meer geworden en bespreken we ook heel veel inhoudelijke zaken, bijvoorbeeld afgelopen weekend in Lassee (Oostenrijk) waar het ging om de vraag: hoe gaan wij in onze kleine dorpen om met de ouderen?".

award 2

Meer informatie?

Voor geïnteresseerden: er zijn een paar boekjes gemaakt over het project die zeker de moeite waard zijn, o.a. over de lokale democratie. U kunt de informatie opvragen bij Helma van Drunen, tel 0411 62 73 50 of h.van.drunen@haaren.nl