Rijksoverheid


Datum 18 november 2010

Aanvullende informatie bij halfjaarlijks overzicht van toezeggingen aan de Eerste Kamer

Op 15 september 2010 heeft de secretarisgeneraal van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties u geïnformeerd over de stand van zaken met betrekking tot de nakoming van aan de Eerste Kamer gedane toezeggingen. In reactie hierop vroeg de voorzitter van de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken en de Hoge Colleges van Staat / Algemene Zaken en Huis der Koningin van 7 oktober 2010, om een nadere toelichting op een aantal toezeggingen. Bij de behandeling in de Eerste Kamer van de wetsvoorstellen die voortvloeien uit de advisering door de commissieDijkstal, heeft de toenmalige staatssecretaris van BZK toegezegd een 'roadshow' te organiseren waarbij over alle wijzigingen in de rechtspositie van politieke ambtsdragers zou worden gecommuniceerd (toezegging T01127). Met betrekking tot deze toezegging vroeg u preciezer aan te geven hoe en wanneer politieke ambtsdragers worden geïnformeerd. Het voorlichtingstraject is in april 2010 begonnen met de uitgifte van de brochure "Wat betekent Dijkstal voor u?". Deze brochure bevat een overzicht van de veranderingen in de rechtspositie van politieke ambtsdragers van provincies, gemeenten en waterschappen. De verspreiding van de brochure aan alle besturen is gepaard gegaan met het ontsluiten van een digitale postbus voor vragen over de gewijzigde rechtspositie. Verder zijn er brieven met tekst en uitleg gezonden aan vertrekkende en komende bewindspersonen. Ook heeft het ministerie van BZK de Tweede Kamer ondersteund om vertrekkende en komende Kamerleden te informeren. Daarnaast werkt het ministerie van BZK nauw samen met de VNG, IPO en Unie van Waterschappen als het gaat om de lagere regelgeving behorende bij deze wetten en de praktische uitwerking van uit "Dijkstal" voortvloeiende thema's zoals sollicitatieplicht en planmatige begeleiding naar werk, en verrekening van neveninkomsten. Dit proces zal naar verwachting eind 2010 zijn afgerond. In aansluiting hierop zal BZK in het voorjaar van 2011 bijeenkomsten in het land organiseren waarbij het totaalpakket aan wijzigingen in de rechtspositie zal worden toegelicht.
Met betrekking tot toezegging T01135 kan ik u melden dat de volgende acties zijn ondernomen om de medeoverheden te ondersteunen en te informeren over de werking en het nut van de Crisis en herstelwet (Chw): Er zijn vijf goed bezochte regionale bijeenkomsten georganiseerd door het ministerie van VROM in samenwerking met AZ, de VNG en de NEPROM. Twee bijeenkomsten vonden plaats in april, twee in mei en vanwege het Pagina 2 van 3
Datum
18 november 2010
Kenmerk
20100000687523
grote succes nog een in september van dit jaar. Meer dan 800 professionals, vooral van gemeenten, hebben de bijeenkomsten bezocht. Er is een brochure voor bestuurders van gemeenten en provincies uitgebracht over de Crisis en herstelwet. De eerste druk van 5000 exemplaren is al op, ook de tweede druk loopt hard. Het ministerie van VROM biedt ook directe ondersteuning aan gemeenten die de Chw willen gebruiken. Deze ondersteuning heeft onder andere geleid tot de aanwijzing van 14 projecten/gebieden in de eerste tranche van de ChwAmvb en 17 projecten/gebieden in de tweede tranche van deze Amvb. Het gaat dan vooral om experimentele ontwikkelingsgebieden (hoofdstuk 2, afdeling 1 van de wet); projecten die gebruik maken van het innovatieartikel uit de Chw (hoofdstuk 2, afdeling 2); projecten met nationale betekenis (hoofdstuk 2, afdeling 7) en toevoegingen aan bijlage II van de wet. De tweede tranche van de Amvb ligt momenteel in concept voor bij zowel Eerste als Tweede Kamer.
Er is onlangs een Helpdesk opgezet voor het beantwoorden van eerstelijns vragen over de Chw bij Agentshap NL. Het zal hierbij vooral gaan om vragen van juridische aard; de meer inhoudelijke ondersteuning wordt gegeven door het onder punt 3 genoemde ondersteuningsteam. De VNG heeft samen met VROM een ledenbrief gestuurd met bijhorende brochure met daarin gedetailleerde informatie over de Crisis en herstelwet. Een stappenplan voor het principebesluit en een modelcoördinatie verordening voor de uitvoeringsbesluiten zijn in de maak, teneinde de procedure te vergemakkelijken voor de zogenaamde 'lokale en (boven)regionale projecten met nationale betekenis' (hoofdstuk 2, afdeling 7 van de Chw).
Het actief gebruiken van de bestaande kennisnetwerken voor het delen en verspreiden van kennis en ervaringen omtrent de mogelijkheden en de uitvoering van de Crisis en herstelwet. Zoals het door VROM en de VNG samen opgezette gemeentelijke kennisnetwerk voor ruimtelijke ordening en milieu (ROMnetwerk).
Zoals afgesproken in toezegging T01133 heeft de VNG op verzoek van het ministerie van BZK haar leden geïnformeerd over de mogelijkheden rondom het instellen van een vrijstelling van parkeerbelasting voor houders van een gehandicaptenparkeerkaart. De VNG acht het niet nodig de inhoud van dit verzoek in een overleg nader te bespreken.
In april 2008 is toegezegd om te rapporteren welk overkoepelend beoordelingskader gerealiseerd kan worden ten behoeve van het gebruik van het Burgerservicenummer (T00285). In mijn brief van 26 augustus 2010 (kenmerk 20100000546862) heb ik u geïnformeerd over de stand van zaken rondom dat beoordelingskader. Zoals u terecht opmerkt bij deze toezegging, zal ik over twee jaar de Eerste Kamer opnieuw informeren over de voortgang op dit dossier. Met betrekking tot toezegging T00226 vraagt u aan te geven waarom in het rapport 'Plussen en minnen. Evaluatie van de WGRplus' geen aandacht is besteed aan de mogelijkheid van een horizonbepaling. Het is juist dat de mogelijkheid van een horizonbepaling niet is meegenomen in de evaluatie van de Wgrplus, terwijl dit inderdaad wel had gekund. Aan dit gegeven ligt echter geen bewuste besluitvorming ten grondslag. Verder wijs ik u hierbij op het regeerakkoord, waarin staat dat de plusregio's zullen worden afgeschaft. Nog dit jaar ontvangt u derhalve een kabinetsreactie op de evaluatie van de Wgrplus. Pagina 3 van 3
Datum
18 november 2010
Kenmerk
20100000687523
Daarnaast vraagt u op welke termijn de regering voornemens is toezegging T01125 over het formuleren van een standpunt inzake de toekomstige bestuurlijke inrichting van Nederland gestand te doen. In het regeerakkoord is een aantal beleidsvoornemens inzake de toekomstige bestuurlijke inrichting van Nederland opgenomen. De uitwerking van deze voornemens moet nog nader vorm krijgen. Ik streef ernaar de toezegging in de nazomer van 2011 gestand te doen.

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

J.P.H. Donner
Opmerking : Aangepast
op uw verzoek