Nederlands product steeds meer op de kaart in de Golfstaten

22/11/2010 12:49

Holland Gulf Chamber of Commerce

Concrete zakelijke plannen na bezoek van beslissers uit Qatar en Bahrein

Ervaringsdeskundigen weten: het is niet gemakkelijk, om beslissers van miljardenprojecten uit de Golfregio te interesseren voor het kleine Nederland. Toch lukte dat de Holland Gulf Chamber of Commerce. Met kennis van de regio en vooral heel veel doorzettingsvermogen.

Van 7 tot 10 november waren beslissers uit de medische sector in Qatar en Bahrein op bezoek in Nederland. Het resultaat van deze inkomende handelsmissie uitte zich niet alleen in relevante nieuwe contacten voor beide partijen, maar vooral ook in nieuwe ideeënvoor samenwerking. Qatar en Bahrein investeren de komende jaren namelijk miljarden in het ontwikkelen van een hoogwaardige medische sector en Nederland stond bij de inkopers nog niet prominent op de kaart. Daar hebben de Holland Gulf Chamber of Commerce (HGCOC), in samenwerking met Taskforce Healthcare en EVD, met deze missie verandering in gebracht.

Onbekend maakte onbemind

"Het adagium 'onbekend maakt onbemind' geldt ook voor het Nederlands imago in deze regio. In de Golfstaten keek men voor medische oplossingen vooral naar de VS of Duitsland. Toen de interesse -naar aanleiding van ons eerste bezoek in 2009- eenmaal was gewekt, bleek dat Nederland daar behoorlijk wat te bieden heeft op het gebied van medisch-technologische oplossingen." Aan het woord is Jochem Geheniau, directeur van de Holland Gulf Chamber of Commerce, en initiatiefnemer van onder andere deze inkomende missie.

Economisch potentieel

Die groeiende interesse kan heel gunstig uitpakken voor het Nederlands bedrijfsleven. In de hele Golfregio ontstaat zo langzaamaan het besef van de eindigheid van olie, en overheden spenderen vele miljarden aan de ontwikkeling van een hoogwaardige alternatieve economie. Geheniau investeert al een aantal jaren in relaties met lokale partners en heeft veel kennis opgebouwd van de zakencultuur. Samen met de lokale Nederlandse Ambassades wordt gestaag gewerkt aan de representatie van Nederland ter plaatse.

Lange adem, goede leads

Dat die inspanningen zich zullen gaan terugbetalen, is zo goed als zeker. Eén van de bezoekende directeuren van Hamad Medical Corportaion, het grootste ziekenhuis in Qatar, was bijvoorbeeld bijzonder onder de indruk van de vindingrijkheid achter de mobiele klinieken, zoals die in Nederland gebruikt worden. Geheniau: "Ik ben ervan overtuigd dat je over drie jaar in Qatar en Bahrein Nederlandse producten terug zult zien. Ze beschouwen ons nu serieus als toeleverancier voor de inrichting van hun ziekenhuizen. Er werd zelfs gesproken over het sturen van patiënten naar Nederlandse ziekenhuizen. Dan snijdt het mes helemaal aan twee kanten."


----------------------------------------------- EINDE PERSBERICHT ------------------------

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.hgcoc.com/trademissions-2010-medical/