Centrale bank van Suriname


Datum: Titel: 21 november 2010

Communiqué m.b.t. uitgifte nieuwe bankbiljetten

COMMUNIQUÉ

De Centrale Bank van Suriname brengt een nieuwe serie bankbiljetten in circulatie met verbeterde echtheidskenmerken. Terwijl de nieuwe biljetten in omloop zullen worden gebracht blijven de oude geldig betaalmiddel en kunnen als normaal wordt gebruikt bij elke betaling. Geleidelijkaan zullen die, door het circulatieproces, hun weg terugvinden naar de Centrale Bank waar zij zullen worden verwijderd.

Het periodiek herdrukken van bankbiljetten met vernieuwde echtheidskenmerken behoort tot de reguliere taken van de Centrale Bank. Internationale ontwikkelingen op dit gebied worden bijgehouden en zonodig toegepast. Het was inmiddels noodzakelijk gebleken om de Surinaamse dollarbiljetten beter te beveiligen en daardoor de mogelijkheid tot het maken van vervalsingen verder tegen te gaan. Op grond hiervan heeft de Bank begin dit jaar besloten om een herdruk te plegen van de huidige biljetten waarin enkele nieuwe echtheidskenmerken zijn verwerkt. Dit heeft geresulteerd in bankbiljetten die op enkele aspecten verschillen van de bankbiljetten die nu in omloop zijn. Zo zijn alle coupures aan de voorzijde voorzien van een holografische strook en de achterzijde van een van kleur veranderende veiligheidsdraad. Als gevolg van de toevoeging van deze nieuwe echtheidskenmerken, moesten er kleine veranderingen in het ontwerp worden aangebracht; zo is de handtekening van de president maar boven geschoven, terwijl het serienummer meer naar het midden is opgeschoven.

In eerste instantie zal het gaan om de biljetten van SRD 20,= en SRD 50,=. Dit jaar nog zullen de overige vernieuwde biljetten van SRD 5,=, SRD 10,= en SRD 100,= in circulatie worden gebracht. Er zal door de Centrale Bank van Suriname tijdig voorlichting hierover worden gegeven.

Paramaribo, 21 november 2010
Centrale Bank van Suriname

© 2010 Centrale Bank van Suriname