Brava3D via ASTRA van start.

22/11/2010 13:23

ASTRA Benelux B.V.

Eerste pan-Europese 3D-kanaal van Nederlandse bodem.

Hilversum, 22 november 2010 - Het Nederlandse Brava3D gaat vanmiddag tijdens de 3D Dagen in het CineMec Ede van start met uitzendingen via het ASTRA Satellietsysteem. Een primeur, want Brava3D is het eerste pan-Europese 3D-kanaal. Brava3D biedt een gevarieerde mix van klassieke muziek, opera en ballet in 3D-kwaliteit.

Jur Bron, CEO van Brava3D: "De lancering van Brava3D is een logisch vervolg op het internationale succes van BravaHDTV. Dankzij de satellietverspreiding via ASTRA kunnen wij Brava3D op kostenefficiƫnte wijze en in hoge kwaliteit leveren aan providers in heel Europa. Brava3D biedt een unieke beleving en we zijn ervan overtuigd dat hiervoor een grote markt in het verschiet ligt."

Bill Wijdeveld, Managing Director ASTRA Benelux: "3DTV geeft letterlijk en figuurlijk een nieuwe dimensie aan het televisiekijken. Als 3D-pionier zijn we dan ook zeer blij met de overeenkomst met Brava3D. Want met de snelle groei van de markt voor 3DTV groeit ook de vraag naar kwalitatief hoogstaande 3D-programma's. De satelliet is bij uitstek geschikt om aan die vraag te voldoen."

De ontwikkeling van de 3DTV-markt verloopt in hoog tempo. Volgens recent onderzoek van Informa Telecoms & Media zullen in 2015 maar liefst 25 miljoen Europese televisiehuishoudens over een 3D-televisie beschikken. Hiermee zal ook de interesse voor 3D-programma's snel toenemen. Overigens kan met een 3D-televisie ook digitale televisie en HDTV worden ontvangen.

Hoe is Brava 3D te ontvangen?

De uitzendingen van Brava3D vinden plaats via ASTRA 3B op ASTRA 23.5 graden Oost (11778.00 MHz, verticaal), voorlopig ongecodeerd. Via ASTRA 23.5 graden is ook het ongecodeerde ASTRA 3D demokanaal beschikbaar. LET OP: dit demokanaal zendt uit via een nieuwe frequentie: 11720.00 MHz, horizontaal).

Voor de ontvangst van 3DTV via ASTRA is een HD-satellietontvanger en een kleine 60 cm schotelantenne met een zogenaamde DUO LNB nodig. Hiermee kunnen in Nederland ook meer dan 500 digitale kanalen en ruim 30 HD-zenders worden ontvangen, waaronder vrijwel alle landelijke zenders via CanalDigitaal.


-------------------

Over SES ASTRA

SES ASTRA is Europa's belangrijkste Direct-To-Home (DTH) satellietsysteem. De ASTRA-vloot bestaat momenteel uit 17 satellieten, die samen meer dan 2.600 radio- en televisiezenders uitzenden naar ruim 125 miljoen Europese kabel- en satelliethuishoudens. Met meer dan 160 High Definition (HD) televisiekanalen aan boord, is ASTRA het belangrijkste HDTV-platform in Europa. SES ASTRA is ook pionier op het gebied van 3D met inmiddels vijf 3D-zenders aan boord. SES ASTRA is 100% eigendom van SES (genoteerd aan de beurzen van Luxemburg en Euronext Parijs: SESG), www.ses.com.

Voor de Nederlandse en Vlaamse markt biedt ASTRA via de posities 19.2 graden Oost en 23.5 graden Oost meer dan 500 televisie- en radiokanalen waaronder alle landelijke zenders en diverse thema- en HDTV-pakketten via CanalDigitaal en TV VLAANDEREN. Voor meer informatie: www.onastra.nl

Over Brava3D

Brava3D is de nieuwste uitbreiding van de in Nederland gevestigde cultuurzender Brava, die zich richt op de liefhebbers van opera, ballet en klassieke muziek. Brava3D is de eerste tv-zender op het Europese vasteland die 24 uur per dag in 3D uitzendt.

Brava biedt alle mogelijke uitzendvarianten. BravaHDTV zendt sinds juni 2007 in hoge definitie (HD) uit en kan worden ontvangen door meer dan 25 miljoen huishoudens in negen Europese landen en delen van Afrika. De SD-versie BravaNL kan worden ontvangen door ruim drie miljoen huishoudens in Nederland. Voor meer informatie: www.brava3d.com





http://www.onastra.nl