CDA


Nieuws
Programma en kandidatenlijst CDA Gelderland definitief maandag 22 november 2010

Programma: CDA-afdelingen spreken zich actief uit voor rentmeesterschap Kandidatenlijst: Jan Hutten op nummer 2, Peter van Boheemen op 9

Op zaterdag 20 november heeft het CDA Gelderland het verkiezingsprogramma en de definitieve kandidatenlijst voor de Statenverkiezing van 2 maart 2011 vastgesteld.

Het verkiezingsprogramma is op de volgende onderdelen aangevuld:

Duurzaamheid
In het programma is opgenomen dat ondernemers met innovatieve ontwikkelingen op de gebieden van: (mest)vergisting, zonnepanelen, windmolens, warmtekrachtkoppelingen, aardwarmte en dierenwelzijn zowel qua procedures als financieel worden ondersteund. Het CDA wil agrarisch natuurbeheer actief stimuleren waardoor het landschap verzorgd en aangekleed blijft.
Jonge ondernemers die een agrarisch bedrijf willen overnemen worden via een Next Generation Fund ondersteund.
Steden worden ondersteund bij de aanleg van binnenstedelijk groen zodat te warme binnensteden worden voorkomen en de leefomgeving wordt verbeterd.
Bij aanbestedingen van autoleasecontracten (autoâs Gedeputeerde Staten) gaat de voorkeur van het CDA uit naar duurzame autoâs.

Glastuinbouw
In het programma is nieuw opgenomen dat de tuinbouwsector waaronder de glastuinbouw moet worden versterkt. Verplaatsing van solitaire bedrijven wordt uitgebreid om kwetsbare gebieden te beschermen. Het project Betuwse Bloem wordt versterkt op de gebieden: ketenvorming, logistiek, bereikbaarheid, ondernemerschap en innovatie.

Care Valley Veluwe
Gelderland moet haar middelen gericht investeren. Speerpunt in het economische en innovatiebeleid blijft investeren in Food en Health Valley (omgeving Universiteiten Wageningen en Nijmegen). In het programma is aanvullend opgenomen dat de vestiging van een kennisinstituut op het gebied van zorg in de Care Valley Veluwe wordt gestimuleerd.
In samenwerking met de provincie Flevoland komt er een onderzoek naar de busverbinding Epe-ât Harde-Dronten.

Betaald voetbal en cultuur
In het CDA-programma is aanvullend opgenomen dat de provincie niet investeert in betaald voetbal. Voetbalclubs zijn zelf verantwoordelijk voor hun financiële beleid.Â
Het CDA wil dat de provincie theater- dans en muziekgezelschappen die tot de nationale top behoren (Oostpool, Introdans en het Gelders Orkest) financieel in de programmering blijft ondersteunen.

Kandidatenlijst
In de top 10 van de lijst zijn enkele wijzigingen opgetreden. De nummers 2 en 3 zijn omgedraaid: Jan Hutten (huidige vice-fractievoorzitter, 35 jaar uit Arnhem) is op twee gekomen, Kees van Baak (Inspecteur Onderwijsinspectie, 59 jaar uit Nijkerk) op drie. Peter van Boheemen (landbouwkundige consultant, 60 jaar uit Kesteren) is van plek 13 gestegen naar plek 9. De top 15 bestaat uiteindelijk uit 8 zittende Statenleden en 7 nieuwe kandidaten.