Gemeente Eemnes

22-11-2010
Gemeente Eemnes gastheer VNG Najaarscongres

Op donderdag 18 november jongstleden vond het Najaarscongres `Van groeistuip tot krimpkramp' van de VNG plaats in het kantoor van de BEL Combinatie, de gezamenlijke werkorganisatie van de gemeente Blaricum, Eemnes en Laren.

Burgemeester Roland van Benthem wees in dat kader op de schaalvoordelen van de samenwerking. "In plaats van drie kleine is er nu een grote ambtelijke organisatie. En dat werkt prima", aldus Van Benthem, die ook de hoge duurzaamheid van het gebouw zelf benadrukte.

Is krimp in de provincie Utrecht een probleem? Slechts in zeer beperkte mate, zo luidde de conclusie van het Najaarscongres 2010 van VNG afdeling Utrecht. In deze regio gaat het met name om het in goede banen leiden van de groei, zonder dat natuur en landschap, de woningmarkt en de mobiliteit er onder te lijden hebben. Daarnaast is het vooral de vergrijzing die om aandacht van de beleidsmakers vraagt.

Ter voorbereiding van de bijeenkomst had VNG afdeling Utrecht het onderzoeksbureau USBO van de Universiteit Utrecht een quick scan laten uitvoeren naar de demografische ontwikkeling van de provincie in de periode 2010-2040.

Hieruit blijkt dat negen van de 29 Utrechtse gemeenten in meer of mindere mate met krimpkramp te maken krijgen. De andere twintig zullen vooral met groeistuipen worden geconfronteerd. En alle gemeenten weten zich gesteld voor de opgaven die een vergrijzende bevolking met zich meebrengt.

Op www.vngutrecht.nl kunt u het gehele verslag nalezen.