Technische Universiteit Eindhoven

Alumni TU/e in de prijzen bij Wijffels Innovatieprijs 2010

Geplaatst: 22 november, 2010

OptiMal Forming Solutions van TU/e-alumnus Sebastiaan Boers heeft 18 november de tweede prijs gewonnen bij de Herman Wijffels Innovatieprijs. Boers promoveerde in 2006 op zijn aanpasbare matrijs. De tweede prijs bedraagt 37.500 euro. De aanmoedigingsprijs (10.000 euro) ging naar een oud-TU/e-studente Industrial Design.

Sebastiaan Boers. Foto: Bart van Overbeeke

Er waren 443 inzendingen voor de wedstrijd, waarvan er 10 doorgingen naar de finale, die donderdag plaatsvond in het Octrooicentrum in Rijswijk.

Het bedrijf van dr.ir. Sebastiaan Boers (32), een start-up van de TU/e, heeft het 'FlexiMold' systeem ontwikkeld. Dit is ontwerpsoftware die een vormbare matrijs aanstuurt waarmee snel producten kunnen worden gemaakt. Het werkt als een pennenbord dat de vorm aanneemt van hetgeen er in gedrukt wordt. In de vorm wordt kunststof gegoten. Doordat met FlexiMold niet voor elk product een vorm nodig is, bespaart het systeem energie, grondstoffen en geld. Volgens de jury is het daarom een perfect voorbeeld van een duurzame innovatie. Eerder dit jaar won het bedrijf ook al een tweede fase Valorisation Grant van technologiestichting STW.

De aanmoedigingsprijs ging naar het bedrijf Squease, voor een capuchonvest dat jongeren met Autisme Spectrum Stoornis (ASS) kan helpen rustig te worden in stressvolle situaties. Het vest blaast zichzelf dan op, waardoor 'diepe druk' op het bovenlichaam komt. Het modieuze vest is ontworpen door Katrien Ploegmakers (28), die aan de TU/e de bacheloropleiding Industrial Design volgde.

De prestigieuze innovatieprijs wordt sinds 2002 uitgereikt door de Rabobank om koplopers in het midden- en kleinbedrijf op het gebied van duurzame innovatie vooruit te helpen. Op de eerste plaats eindigde dit jaar een aspergesteekmachine en de derde prijs ging naar de 'pharmafilter', een filtersysteem voor ziekenhuizen.