Gemeente Boskoop


PERSBERICHT 10.56 - Eerste verleende meervoudige omgevingsvergunning overhandigd aan Villa Kabaal

Eerste verleende meervoudige omgevingsvergunning overhandigd aan Villa Kabaal

Wethouder Dazler heeft op vrijdag 19 november de eerste verleende meervoudige omgevingsvergunning overhandigd aan Hélène van der Lecq van Villa Kabaal. Sinds 1 oktober 2010 is de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) in werking getreden. Dit betekent dat sinds die datum zo'n 25 verschillende vergunningen en andere toestemmingen - zoals bouwvergunningen, kapontheffingen en milieuvergunningen - ondergebracht zijn in één vergunning: de omgevingsvergunning. Sinds 1 oktober hoeft men daardoor in veel gevallen nog maar één vergunning aan te vragen en wordt de aanvraag in één keer behandeld. In het geval van Villa Kabaal betekent dit dat meerdere toestemmingen, zowel een bouwvergunning als een afwijking van het bestemmingsplan, binnen 8 weken in één vergunning zijn verleend.

Voordelen omgevingsvergunning
Voor Boskopers heeft de nieuwe werkwijze veel voordelen. Het verlenen van vergunningen verloopt niet alleen veel sneller, het indienen van vergunningen is ook eenvoudiger. Een ander voordeel van de omgevingsvergunning is dat deze niet alleen in het gemeentehuis kan worden aangevraagd, maar ook via internet (www.omgevingsloket.nl).

Wethouder Dazler is tevreden dat Boskoop `Wabo-proof' is. Dazler: "wij hebben de werkprocessen, computersystemen en de samenwerking met andere instanties goed op elkaar afgestemd. Hierdoor is het mogelijk de omgevingsvergunningen binnen de wettelijke termijnen te verlenen. In de nieuwe situatie hoeft iedereen maar één aanvraag in te dienen en wordt er één procedure doorlopen, terwijl vroeger voor alle vergunningen aparte procedures doorlopen moesten worden. Ook wordt de vergunning veel sneller verleend. Zo is bijvoorbeeld de vergunning voor Villa Kabaal binnen 8 weken verleend, terwijl dat met de oude wetgeving van voor 1 oktober nog zo'n vier maanden geduurd zou hebben. Op deze manier is de regelgeving vereenvoudigd en versneld, wat natuurlijk voor iedereen een positieve ontwikkeling is."

Villa Kabaal
Hélène van der Lecq van Villa Kabaal is blij dat de aanvraag zo snel is afgehandeld. Hélène van der Lecq: "Wij organiseren en begeleiden themafeesten, workshops en activiteiten voor zowel kinderen als volwassenen. We willen met een interne verbouwing van de twee zalen die we nu hebben drie zalen maken. Ook was er toestemming nodig voor het afwijken van het bestemmingsplan, omdat het pand op grond van het bestemmingsplan alleen mag worden gebruikt voor agrarische doeleinden en aannemersbedrijf. Voor de bestaande ruimtes hebben we in het verleden al ontheffing gekregen. We zijn blij dat de omgevingsvergunning is verleend en dat we nu snel aan de slag kunnen met de verbouwing."

Meer informatie
Wilt u meer informatie over de omgevingsvergunning? Kijk dan op deze website onder: Regelgeving en beleid -> Bouwen en wonen -> De Wabo en de omgevingsvergunning of kijk op www.omgevingsvergunning.vrom.nl. Op www.omgevingsloket.nl kunt u controleren of u een vergunning nodig heeft. Vervolgens kunt u vanuit uw eigen huis of kantoor alle benodigde informatie via internet aanleveren. Met vragen kunt u ook terecht bij de medewerkers van IBL/IVV van de gemeente Boskoop, tel. 0172-219500.