Gemeente Aalsmeer

wil versneld bestemmingsplannen actualiseren

College van B&W wil versneld bestemmingsplannen actualiseren

Het Aalsmeerse college van B&W wil snel orde op zaken gaan stellen in de gemeentelijke bestemmingsplannen en beantwoordt daarmee aan een belangrijke belofte uit het gezamenlijke coalitieprogramma. Op 9 november stemde het college in met een plan van aanpak voor een grootschalige actualisering van bestemmingsplannen. De inhaalslag zal tijdens de lopende collegeperiode plaatsvinden.

Het Rijk maakt in 2013 een einde aan de vrijblijvendheid om bestemmingsplannen actueel te houden. Als een bestaand bestemmingsplan niet tijdig worden geactualiseerd, vervalt de mogelijkheid tot het invorderen van bouwleges door de gemeente. Maar het college hecht vooral veel waarde aan actuele bestemmingsplannen omdat deze noodzakelijk zijn voor een goede ruimtelijke ordening. Wethouder Van der Hoeven: `We hebben actuele bestemmingsplannen nodig voor een adequate en snelle vergunningverlening en als juridische basis voor ons handhavingsbeleid en de uitvoering daarvan."
Het college wil deze inhaalslag bovendien benutten voor het verder uitwerken en verankeren van de Aalsmeerse Gebiedsvisie. Doel is het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit en het tegengaan van ongewenste ontwikkelingen. De steeds verdergaande verrommeling van het buitengebied is een groot probleem dat vraagt om een doelgerichte aanpak.

Conflicterende belangen

De eerste bestemmingsplannen die ter hand worden genomen, hebben betrekking op woonarken, de Schinkelpolder, het Uiterweggebied en later ook de Oosteinderweg. De potenties van deze gebieden zullen tot op perceelsniveau nauwkeurig onder de loep worden genomen. Dit schept duidelijkheid aan de bewoners, maar vraagt wel om een integrale afweging van allerlei conflicterende belangen. Van der Hoeven: "We zullen onder andere de discussie moeten voeren over de toekomst van de trekheestercultuur, de jachthavens en over het zogeheten `wonen achter het lint. Er moet een duidelijke beleidslijn worden ontwikkeld voor de toekomst van de bovenlanden. Deze beleidslijn moet worden verankerd in de nieuwe bestemmingsplannen."

Aalsmeer op de kaart

Sinds begin dit jaar geldt de wettelijke verplichting om nieuwe bestemmingsplannen digitaal beschikbaar te stellen op de landelijke voorziening: www.ruimtelijkeplannen.nl. Dit betekent dat de nieuwe plannen op een moderne en zeer toegankelijke manier geraadpleegd kunnen worden. De gemeente zal daarmee letterlijk op de kaart worden gezet. Het is gebruikelijk dat inwoners en belanghebbenden worden betrokken in de voorbereiding van een nieuw bestemmingsplan. Het is daarom van belang om de komende jaren de officiële publicaties op de mededelingenpagina in de Nieuwe Meerbode en op de gemeentelijke internetpagina goed in de gaten te houden.
De gemeenteraad zal zich naar verwachting op 2 december 2010 uitspreken over de Integrale Nota voor de actualisering van bestemmingsplannen. Voor de uitvoering van het plan van aanpak wordt in de plannen van het college de komende vijf jaar een extra bedrag gereserveerd van EUR 710.000,00.