Paul Rosenmöller: 'Geef het gezonde voorbeeld'.

22/11/2010 14:30

Convenant Gezond Gewicht

PERSBERICHT

22 november 2010

Omgeving vaak oorzaak ongezonde leefstijl jongeren

Paul Rosenmöller: 'Geef het gezonde voorbeeld'.

Kinderen krijgen onvoldoende beweging. Slechts 15% van de jongeren tussen 12 en 17 jaar voldoet aan de norm van 60 minuten bewegen per dag. Dat blijkt uit de eerste rapportage van de Monitor Gezond Gewicht van TNO die vandaag werd gepubliceerd. De nieuwe cijfers zijn aanleiding voor voorzitter van het Convenant Gezond Gewicht Paul Rosenmöller om ouders en het kabinet op te roepen gezond eten en bewegen veel meer te stimuleren: 'Geef het gezonde voorbeeld. Niet alleen in de media en op school, maar vooral thuis en in de directe omgeving moet gezond gedrag de norm worden. '

Rosenmöller zei dit tijdens de 5de Nationale Balans Top die vandaag in Den Haag plaatsvond. Hij presenteerde daar de plannen van het Convenant Gezond Gewicht voor de komende jaren en deed daarbij ook een appel op het kabinet om de preventie van overgewicht krachtig te blijven steunen.'Premier Rutte richt zich op het vetrandje bij de overheid en de bestuurlijke obesitas. Ik vraag het kabinet om evenveel aandacht te besteden aan de bestrijding van het échte overgewicht en obesitas. En zo het goede voorbeeld te geven.'

Gezonde norm

De monitor toont aan dat een kleine meerderheid van ouders van kinderen tussen de 4 en 11 jaar weliswaar positief staat tegenover gezonder eten en bewegen, maar slechts een derde denkt dat hun kind het prettig vindt om gezonder te gaan eten. Tweederde van de volwassenen eet onvoldoende groente en fruit. De omgeving stimuleert ook te weinig. Zo bieden scholen gemiddeld slechts 2 uur gym per week. En zegt maar 1 op de 5 werknemers dat zij door hun bedrijf gestimuleerd worden om meer te bewegen. Het onderzoek voor de Monitor Convenant Gezond Gewicht maakt deel uit van de jaarlijkse enqu(ee)te Ongevallen en Bewegen in Nederland (OBiN).

Deelconvenanten

Het nieuwe convenant zet stevig in op een directe, gerichte aanpak op verschillende terreinen: thuis, op school, op het werk en in de wijk/gemeente. Per onderdeel zijn in deelconvenanten de doelen en activiteiten vastgelegd die de convenantpartners de komende jaren willen realiseren. De aanpak kenmerkt zich door publiek-private samenwerking, voorlichting op maat en monitoring en evaluatie.

Een voorbeeld is de onlangs gelanceerde JOGG-beweging. Hierbij werken gemeenten samen met bedrijven en anderen lokale partners om jongeren de gezondste van Europa te laten worden. Wethouder Rinda den Besten van de gemeente Utrecht liet zien dat deze aanpak in Utrecht Overvecht al succes heeft gehad: het overgewicht bij kinderen is daar in 5 jaar met 7% gedaald.

Kosten

In Nederland heeft gemiddeld de helft van de mannen en 40% van de vrouwen overgewicht. Dit aantal stabiliseert, maar het aantal kinderen met overgewicht stijgt. In sommige wijken in de grote steden heeft 1 op de 3 kinderen overgewicht. Overgewicht leidt niet alleen tot problemen bij de persoon in kwestie, maar brengt ook enorme kosten voor de gezondheidszorg met zich mee. De maatschappelijke kosten van overgewicht en obesitas bedragen nu minimaal 3,2 miljard euro per jaar. Recente studies tonen aan dat investeren in een preventieve aanpak gericht op een gezonde leefstijl in zowel sociaal als economisch opzicht loont.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.convenantgezondgewicht.nl