Rechtbank Middelburg


Verzoek misbruikslachtoffer tot het horen van voorlopig getuigenverhoor toegewezen

Middelburg, 22 november 2010 - De rechtbank Middelburg heeft een verzoekschrift ontvangen tot het houden van een voorlopig getuigenverhoor. Verzoeker is slachtoffer geweest van seksueel misbruik door een pater die bij vonnis van 26 oktober 1990 is veroordeeld voor misbruik van 3 minderjarigen tussen 1987-1990 in Terneuzen. De pater Salesiaan is eerder werkzaam geweest op het Don Bosco instituut in Rijswijk.

De verzoeker wil mogelijk een civiele procedure beginnen waarin schadevergoeding wordt gevorderd. Door middel van het horen van getuigen wil hij onder meer meer duidelijkheid krijgen over de vraag of het bisdom mogelijk als werkgever van de pater aansprakelijk kan worden gesteld, mede omdat het nalatig zou zijn geweest maatregelen te treffen om misbruik te voorkomen.

Tegen het verzoek om getuigen te horen, is door het bisdom geen verweer gevoerd. Bij beschikking van 21 oktober 2010 is het verzoek toegewezen. De rechtbank staat toe dat de 6 getuigen die in het verzoekschrift genoemd zijn, gehoord worden over het handelen of het nalaten van handelen van het bisdom.

De 6 getuigen zijn verzoeker zelf, de pater die veroordeeld is voor seksueel misbruik van verzoeker, de bisschop van Breda Van den Hende, de overste van de orde van de Salesianen van Don Bosco Spronck, de voormalig bisschop van Rotterdam Simonis en de toenmalig bisschop van Breda Ernst.

De getuigen die dinsdag 7 december 2010 om 10.30 uur worden verhoord zijn de pater en de verzoeker. Het verhoor vindt plaats ten overstaan van mr M.M. Steenbeek, rechter-commissaris in de civiele sector.

Op dinsdag 18 januari 2011 om 10.30 uur worden de getuigen Van den Hende en Spronck gehoord en op dinsdag 25 januari 2011 om 10.30 uur worden de getuigen Ernst en Simonis gehoord.

Getuigenverhoor openbaar
Het getuigenverhoor is openbaar en toegankelijk voor pers en publiek voor zover het aantal zitplaatsen dit toelaat.

Persinformatie

Schrijvende pers
De getuigenverhoren zijn openbaar en toegankelijk voor schrijvende pers.

Audio- en filmopnamen
Aan het begin van de zitting is het toegestaan de rechter te filmen en geluidsopnamen te maken. De journalist dient zelf toestemming te vragen aan partijen/getuigen om partijen/getuigen in beeld te brengen. Bij akkoord kan contact opgenomen worden met communicatie rechtbank Middelburg. Bij de rechtbank is bekend dat bisschop Ernst, bisschop Van den Hende en oud bisschop Simonis daartoe geen toestemming hebben gegeven. Het filmen van de rechter gebeurt via een poolregeling. Via een nieuwsbericht op de website www.rechtspraak.nl wordt bekend gemaakt welk medium de poolregeling gaat verzorgen.

Van de getuigenverhoren zelf mogen geen geluidsopnamen gemaakt worden. (Beeldopnamen van de rechter mogen tijdens de gehele zitting gemaakt worden.)

Fotografen en tekenaars
Het is toegestaan om fotoâs of tekeningen van de rechter te maken. De journalist dient zelf toestemming te vragen aan partijen/getuigen om partijen/getuigen te fotograferen of te tekenen. Bij akkoord kan contact opgenomen worden met communicatie rechtbank Middelburg. Bij de rechtbank is bekend dat bisschop Ernst, bisschop Van den Hende en oud bisschop Simonis daartoe geen toestemming hebben gegeven.

Aanmelden media
Aanmeldingen graag per e-mail (info.rb.middelburg@rechtspraak.nl) onder vermelding van:

- Medium

- Naam en functie

- Contactgegevens

Journalisten wordt verzocht zich uiterlijk maandag 2 december 2010 voor 12.00 uur aan te melden voor het bijwonen van het getuigenverhoor van 7 december 2010, via communicatie rechtbank Middelburg.

Aanmeldingen voor het bijwonen van het getuigenverhoor van 18 januari 2011 en 25 januari 2011 dienen uiterlijk maandag 17 januari 2011, respectievelijk maandag 24 januari 2011 voor 12.00 uur binnen te zijn.

Nadere informatie
Communicatie rechtbank Middelburg
Telefoonnummer: (0118) 677567
E-mail: info.rb.middelburg@rechtspraak.nl

Bron: Rechtbank Middelburg Datum actualiteit: 22 november 2010 Naar boven