Politie Friesland

Politieberichten van maandag 22 november

Fryslân, 22-11-2010 o Politieberichten van zaterdag 20 november 11.00 uur tot maandag 22 november 07.00 uur.

Inbraak in horecabedrijf

SLOTEN De politie onderzoekt een inbraak in een horecabedrijf aan de Dubbelstraat in de nacht van vrijdag op zaterdag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Eenmaal binnen werden sigaretten en een geld bedrag van enkele duizenden euros weggenomen. Namens het gedupeerde horecabedrijf deed een 45-jarige inwoner van Sloten aangifte.

Dief laat sleutels in auto liggen

LEEUWARDEN De politie heeft zaterdagochtend op de Noordvlietstraat een 22-jarige man uit Drachten aangehouden op verdenking van diefstal. Na een telefonische melding dat bij een pakhuis een scooter zou liggen, gingen agenten ter plaatse. Hier werden ze aangesproken door de verdachte met de vraag of de agenten misschien de sleutel van zijn scooter gevonden hadden. Hier was de man namelijk naar op zoek. Tijdens dit gesprek kwam een 40-jarige man uit Leeuwarden bij de agenten om melding doen van een inbraak in zijn auto. Hij had die morgen zijn auto aangetroffen met alle deuren, inclusief kofferbak, open. In zijn auto had hij een sleutelbos gevonden. Deze sleutelbos bleek van de verdachte te zijn en bevatte de sleutel van de scooter. Hierop werd de verdachte aangehouden en overgebracht naar het bureau. Hij werd voor nader onderzoek ingesloten.

Aanhouding na winkeldiefstal

LEEUWARDEN Het personeel van een winkel aan de Nieuwestad heeft zaterdagmiddag een 19-jarige inwoonster van Tytsjerk aangehouden. De vrouw had maar liefst elf kledingstukken in haar tas gestopt. Van alle kledingstukken waren de beveiligingslabels verwijderd. De 19-jarige werd betrapt en vervolgens door het personeel aangehouden. De vrouw werd overgedragen aan de politie. Ze werd overgebracht naar het politiebureau waar tegen haar proces-verbaal werd opgemaakt.

Bromfietser en passagier gewond na botsing

DRACHTEN De politie heeft zaterdagmiddag op de Rietpol een aanrijding onderzocht, waarbij een 18-jarige bromfietser en zijn 14-jarige passagier gewond raakten. De twee Drachtsters kwamen door nog onbekende oorzaak in botsing met een auto. Beide jongens kwamen door de klap ten val en raakten daardoor gewond. Het personeel van de ambulance en personeel van de traumahelikopter hebben de slachtoffers
gestabiliseerd. Vervolgens werden de twee per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Diefstal van auto

LEEUWARDEN De politie onderzoekt de diefstal van een auto van een 23-jarige inwoonster van Leeuwarden. De auto werd zaterdagavond van een parkeerplaats aan Mondriaanstraat gestolen. Nabij het Bilgaarderspaad zagen agenten een zwaar beschadigde auto staan. Het bleek de auto van de 23-jarige vrouw te zijn. Een bergingsbedrijf heeft de auto weggesleept. De vrouw heeft aangifte gedaan.

Man aangehouden voor bezit drugs

LEEUWARDEN De politie heeft zaterdagavond op de Telemanstraat een 28-jarige automobilist uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van het bezit van harddrugs. De bestuurder werd door surveillerende agenten gecontroleerd. Dan man bleek in het bezit te zijn van 2 gram amfetamine, 15 XTC-pillen en 50 ml GHB. Alle drugs werd in beslag genomen. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt, waarna hij het politiebureau weer mocht verlaten.

Rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertreding

LEEUWARDEN De politie heeft zaterdagavond op de Groningerstraatweg het rijbewijs van een 23-jarige automobilist uit Burgum ingevorderd. De bestuurder passeerde een snelheidscontrole met de lasergun met 155 kilometer per uur, terwijl op dit weggedeelte 100 kilometer per uur is toegestaan. Na een stopteken werd zijn rijbewijs ingevorderd. Tevens werd proces-verbaal opgemaakt.

Mannen aangehouden voor bezit vuurwapen

LEEUWARDEN De politie heeft zaterdagavond op de Wismastate de twee inzittenden van een auto aangehouden op verdenking van het bezit van een vuurwapen. Surveillerende agenten controleerden in de betreffende straat een auto. De 24-jarige bestuurder uit Leeuwarden bleek een vuurwapen in zijn kleding te verbergen. Het wapen werd in beslag genomen. Ook de 25-jarige passagier uit Leeuwarden werd gecontroleerd. De man bleek geen wapen bij zich te hebben. Beide mannen werden aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten.

Man aangehouden voor vernieling

DRACHTEN De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Stationsweg een 21-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van vernieling. Surveillerende agenten kregen een melding dat in een horecagelegenheid in die straat onenigheid was geweest. Daarbij waren onder andere de ruiten van het café vernield. Toen de agenten arriveerden zagen ze twee mannen weglopen. Eén van hen kon worden achterhaald. Deze 21-jarige man zat onder het bloed en gaf als snel toe dat hij problemen in het café had gehad. De Drachtster werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Na behandeling door een arts werd hij voor nader onderzoek ingesloten. De identiteit van de andere man is inmiddels ook bekend.

Woning inbraak

LEEUWARDEN- De politie onderzoekt een woninginbraak die vermoedelijk in de nacht van zaterdag op zondag plaatsvond in een woning Pilotenespel. De dader (s) kwamen de woning binnen door een ruit te vernielen. Uit de woning werd een beamer en een laptop weggenomen. De eigenaar, een 30-jarige inwoner van Leeuwarden, deed aangifte.

Man aangehouden voor belediging

HARLINGEN De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Waddenpromenade een 50-jarige man uit Pingjum aangehouden op verdenking van belediging. Agenten zagen de man bij een café op zijn bromfiets stappen en wilden hem controleren op het gebruik van alcohol. Hierop liep de man weg en begon de agenten te beledigen. De man werd aangehouden en overgebracht naar het bureau voor verhoor. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Twee mannen aangehouden voor mishandeling

DRACHTEN De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Splitting twee mannen van 18 en 20 jaar uit Beetsterzwaag aangehouden op verdenking van mishandeling. Nadat een melding binnen gekomen was dat een groep mannen zich vervelend gedroeg voor een intercom van een hotel aan de Zonnedauw gingen agenten ter plaatse. Hier bleek de portier te zijn geslagen door twee mannen uit de groep. Hij was naar de deur gelopen om de mannen weg te sturen en kreeg meteen een vuistslag. Toen hij deze probeerde af te weren raakte hij gewond aan zijn pols. De portier is bij de agenten in de auto gestapt en zag de twee mannen op de Splitting fietsen. Hierop werden de mannen aangehouden en overgebracht naar het bureau. Ze werden voor nader onderzoek ingesloten.

Caravan in brand gestoken

GROU De politie onderzoekt een brand in een caravan op het terrein van de gemeente aan de J.W. de Visserwei. In de nacht van zaterdag op zondag reden agenten over de A32. Ze zagen brand op het terrein. Eenmaal ter plaatse bleek dat een caravan in brand stond. De brandweer heeft het vuur geblust. De brand is vermoedelijk aangestoken.

Man aangehouden voor belediging

SNEEK- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in de Kleine Kerkstraat een 19-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van belediging. Agenten die man tijdens een voetsurveillance passeereden, werden zonder enige aanleiding door de man uitgescholden. Vervolgens werd de verdachte aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. De man kan een fikse geldboete tegemoet zien.

Man moet nog 21 dagen zitten

WOLVEGA De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 50-jarige inwoner van Noordwolde betrapt op het rijden onder invloed van alcohol. Surveillerende agenten kwamen de automobilist tegen op het Pastorieplein. Na een stopteken volgde een controle. Omdat de agenten een vermoeden hadden dat de man onder invloed van alcohol verkeerde, werd hij overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier blies hij 390 ug/l, goed voor een rijverbod van drie uur en een proces-verbaal. Tevens werd proces-verbaal opgemaakt. Nadat dit alles was afgehandeld, bleek dat de man nog diverse boetes had openstaan. Hij kon dit niet betalen en moet daarom 21 dagen zitten.

Man aangehouden voor bedreiging

LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van zondag op maandag op het Bonefatiusplein een 33-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling en bedreiging. De man gooide een brandende sigarettenpeuk in het gezicht van een portier en vervolgens bedreigde hij de man met de dood. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek werd ingesloten. Een 49-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte.

Vrouw aangehouden voor vernieling

JOURE De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in de Doctor G.A. Wumkesstraat een 23-jarige inwoonster van Joure aangehouden op verdenking van vernieling. De vrouw had eerder die nacht een ruit van een woning in die straat vernield. De verdachte werd aangehouden en vervolgens overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd tegen haar proces-verbaal opgemaakt. Zondagochtend vroeg mocht ze het bureau weer verlaten.

Twee jongens aangehouden

SNEEK De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op het Sint Antoniusplein een 17-jarige inwoner van Molkwerum en een 18-jarige inwoner van Parrega aangehouden op verdenking van openlijk geweld tegen goederen. De twee hadden fietsenstanders uit de grond getrokken. Beide jongens werden aangehouden. Na verhoor werd tegen hen proces-verbaal opgemaakt. Zondagochtend vroeg mochten ze het bureau weer verlaten.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft in het weekend weer op diverse plaatsen in de provincie weggebruikers gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Hierbij werd in vier gevallen zoveel gedronken, dat naast het proces-verbaal en rijverbod, ook het rijbewijs ingevorderd moest worden. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte en uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

* Zaterdag, 20.45 uur, Heerenveenseweg in Oldeberkoop, een 54-jarige automobiliste uit Elsloo, 845 ug/l;

* Zondag, 00:05 uur, Reitsmastrjitte in Harkema, een 44-jarige automobilist uit Eastermar, 1025 ug/l;

* Zondag, 01.15 uur, Meenscharweg in Joure, een 18-jarige bromfietser uit Joure, 380 ug/l;

* Maandag, 00. 00 uur, Ljouwterdyk in Hallum, een 22-jarige beginnende bestuurder uit Hallum, 585 ug/l. De man viel op omdat zijn auto nog al wat lawaai maakte, dit omdat de uitlaat kapot bleek te zijn.

Auto gestolen

LEEUWARDEN De politie onderzoekt de diefstal van een groene Ford Mondeo met kenteken SF-PG-47. De 26-jarige eigenaar uit Leeuwarden ontdekte zondagmiddag dat zijn auto vanaf een parkeerplaats aan de Barent Fockesstraat was gestolen. De man heeft aangifte gedaan.

Man gewond bij eenzijdige aanrijding

WIRDUM- De politie heeft zondagavond op de N32 ter hoogte van de Werpsterhoek een eenzijdige aanrijding afgehandeld. Daarbij raakte een 62-jarige inwoner gewond. De automobilist raakte vermoedelijk bij een inhaalmanoeuvre met zijn auto naast de weg waarna hij met zijn auto diverse keren over de kop sloeg. De man werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Koper gestolen bij inbraak

BROEKSTERWALD- De politie onderzoekt een inbraak op bouwterrein aan de Burgemeester Nautawei die in het weekend plaatsvond. Men kwam op het terrein door een hek te forceren. Eenmaal op het terrein werden koperen kabels weggenomen. De eigenaar moet nog aangifte doen.

Brand in woning door hennepkwekerij

DOKKUM De politie heeft zondagmiddag na een brand in een woning aan de Houtduif twee bewoners, een 37-jarige man en een 26-jarige vrouw, aangehouden. Door vermoedelijk kortsluiting in een hennepkwekerij was brand ontstaan op zolder. De brandweer was snel ter plaatse en kon daardoor nog enkele dieren bevrijden. Door de brand ontstond veel rook- en waterschade. Beide bewoners werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier werden ze voor nader onderzoek ingesloten. De 100 hennepplanten en bijbehorende apparatuur werd in beslag genomen en vernietigd. Het houden van een hennepkwekerij brengt grote risicos op brand en waterschade met zich mee. In nog geen twee weken tijd was dit de tweede brand die vermoedelijk veroorzaakt is door kortsluiting in een hennepkwekerij

Automobilist maakt forse snelheidsovertreding

MENALDUM De politie heeft maandagochtend bij een lasersnelheidscontrole op de N383 ter hoogte van Engelum het rijbewijs ingevorderd van een 26-jarige man uit Harkema. De automobilist passeerde de controle met 140 kilometer per uur terwijl hier 80 kilometer per uur is toegestaan. Een overschrijding van 60 kilometer per uur. Naast de invordering van het rijbewijs werd proces-verbaal opgemaakt.