Technologie Stichting STW

Eredoctoraat ETH Zurich voor STW-projectleider milieubiotechnologie

maandag 22 november 2010

Prof.dr.ir. Mark van Loosdrecht ontving op 20 november 2010 een eredoctoraat van de vooraanstaande Zwitserse technische universiteit ETH Zurich. Van Loosdrecht werd gelauwerd vanwege zijn 'uitstekende prestaties op het gebied van de milieubiotechnologie en voor de talrijke omzettingen van wetenschappelijke kennis in praktische zuiveringstechnieken, in het bijzonder op het gebied van afvalwaterzuivering.'

Eerder deze maand was van Loosdrecht in Epe al getuige van het bereiken van het hoogste punt van de in aanbouw zijnde eerste Nederlandse Nereda(TM) afvalwaterzuiveringsinstallatie. Dit is een nieuwe zuiveringstechnologie die energie- en chemicaliënzuiniger is, minder ruimte nodig heeft en minder kost aan investering en exploitatie dan conventionele afvalwaterzuiveringsinstallaties.

De kiem voor de technologie legde van Loosdrecht als projectleider omstreeks 1998 in een door Technologiestichting STW gefinancierd project bij de Technische Universiteit Delft. Samen met onderzoeker dr.ir. Merle de Kreuk ontwikkelde hij de techniek om de waterzuiverende bacteriën in korrels te laten groeien tot een werkbare installatie.