Rechtbank Middelburg


Vraag en antwoord voorlopig getuigenverhoor

Waar gaat de zaak precies over?
Verzoeker is slachtoffer geweest van seksueel misbruik door een pater die bij vonnis van 26 oktober 1990 is veroordeeld voor misbruik van 3 minderjarigen tussen 1987-1990 in Terneuzen. De pater Salesiaan is eerder werkzaam geweest op het Don Bosco instituut in Rijswijk.

Waarom betreft het een civiele zaak en geen strafzaak? Het slachtoffer heeft schade geleden door het misbruik en is voornemens een schadevergoeding te vorderen. Voor dergelijke vorderingen dient het slachtoffer een civiele procedure bij de rechtbank te starten.

Waarom wordt er verzocht tot het houden van een voorlopig getuigenverhoor?
Het slachtoffer wil mogelijk een civiele procedure beginnen waarin schadevergoeding wordt gevorderd. Het slachtoffer wil door het horen van de getuigen zijn kansen in een latere civiele procedure kunnen beoordelen.

Van het voorlopig getuigenverhoor wordt een procesverbaal opgemaakt. Dit kan dienen tot bewijs in een mogelijke procedure.

Waarom behandelt de rechtbank Middelburg deze zaak en niet de rechtbank Breda?
De plaats waar het feit zich heeft voorgedaan is Terneuzen dat valt onder het arrondissement van de rechtbank Middelburg. De rechtbank Middelburg is hierdoor bevoegd om de zaak te behandelen.

Artikel 102 van het wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering verklaart in zaken betreffende verbintenissen uit onrechtmatige daad mede bevoegd de rechter van de plaats waar het schadebrengende feit zich heeft voorgedaan.

Waarom heeft de rechtbank Middelburg ingestemd met het horen van getuigen?
Tegen het verzoek om getuigen te horen, is door het bisdom geen verweer gevoerd. Het verzoek is op de wet gegrond en is toegewezen.

Waarom worden juist deze getuigen gehoord?
Het slachtoffer heeft in het verzoekschrift gevraagd om het horen van de betreffende getuigen.

Waarover worden getuigen gehoord?
Het slachtoffer wil door middel van het horen van getuigen meer duidelijkheid krijgen over het (al dan niet) handelen van het bisdom Breda.

Wanneer worden getuigen gehoord?
De getuigen die dinsdag 7 december 2010 om 10.30 uur worden gehoord zijn de pater en het slachtoffer. Het verhoor vindt plaats ten overstaan van mr. M.M Steenbeek, rechter-commissaris in de civiele sector.

De andere voorlopige getuigenverhoren staan gepland op dinsdag 18 januari 2011 om 10.30 uur (de bisschop van Breda Van den Hende, de overste van de orde van de Salesianen van Don Bosco Spronck) en dinsdag 25 januari 2011 om 10.30 uur (de voormalig bisschop van Rotterdam Simonis en de toenmalig bisschop van Breda Ernst).

Kunnen er nog meer getuigen worden gehoord?
Het is mogelijk dat tijdens de getuigenverhoren de verzoekende partij de rechter vraagt om toe te staan dat er nog meer getuigen worden gehoord. Het bisdom kan eveneens getuigen oproepen om tegenbewijs te leveren.

Door wie worden de voorlopige getuigenverhoren afgenomen? Het voorlopig getuigenverhoor vindt plaats ten overstaan van een rechter-commissaris uit de civiele sector. Een rechter-commissaris is een onderzoeksrechter.

Zijn de getuigenverhoren openbaar?
Ja, deze zijn openbaar. Media dienen zich vooraf aan te melden bij communicatie rechtbank Middelburg. (Zie voor persinformatie het nieuwsbericht in deze zaak).

Hoe gaat de zaak/procedure nu verder?
Er worden alleen getuigen gehoord. Aan het slachtoffer is de beslissing om een schadevergoedingsprocedure te starten.

Komt er een uitspraak?
Nu niet. Zodra er daadwerkelijk een schadevergoedingsprocedure wordt opgestart volgt er een uitspraak.

Terminologie

Verzoekschrift
Sommige civiele procedures starten met een verzoekschrift. Dit is een schriftelijk verzoek aan de rechter om een bepaalde beslissing te nemen.

Beschikking in het civiele recht
Een rechterlijke uitspraak in een procedure die begint met een verzoekschrift.

Voorlopig getuigenverhoor
Iemand die overweegt een civiele procedure te beginnen, kan aan de rechtbank een voorlopig getuigenverhoor vragen. Dit verhoor dient om de kansen bij een rechtszaak beter in te kunnen schatten, of om te voorkomen dat bewijs verloren gaat (door vertrek of overlijden van een getuige bijvoorbeeld).

Bron: Rechtbank Middelburg Datum actualiteit: 22 november 2010 Naar boven