Ministerie van Buitenlandse Zaken

Kamerbrief inzake beantwoording vragen van het lid Voordewind over het artikel 'Kerkgijzeling Bagdad draait uit op bloedbad'.

Geachte Voorzitter,

Graag bied ik u hierbij, mede namens de Minister voor Immigratie en Asiel, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Voordewind over Artikel 'Kerkgijzeling Bagdad draait uit op bloedbad'. Deze vragen werden ingezonden op 3 november 2010 met kenmerk 2010Z15788.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. U. Rosenthal

Vragen van het lid Voordewind (ChristenUnie) aan de ministers van Buitenlandse Zaken en voor Immigratie en Asiel over het artikel 'Kerkgijzeling Bagdad draait uit op bloedbad' (Ingezonden 3 november 2010)


1

Heeft u kennisgenomen van het artikel 'Kerkgijzeling Bagdad draait uit op bloedbad'? 1)

Antwoord

Ja.


2

Heeft u ook kennisgenomen van, vooralsnog, onbevestigde berichten dat niet alleen één maar in totaal drie priesters zijn vermoord? Kunt u bevestigen dat het gaat om Father Wasim Sabieh en Father Thaier Saad Abdal, die ter plekke zijn overleden, en Father Qatin, die later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen is overleden?

Antwoord

Voor zover mij bekend vanuit diverse bronnen zijn bij de kerkgijzeling twee priesters gedood. Door tegenstrijdige berichtgeving is het voor mij echter onmogelijk gebleken om dit te verifiëren.


3

Bent u van mening dat er een toename is van gericht geweld ten opzichte van christenen in Irak?

Antwoord

Er vindt geweld plaats tegen christenen en andere gelovigen in Irak. Er is echter geen reden om aan te nemen dat er sprake is van een gerichte toename van geweld tegen christenen in Irak.


4

Bent u bereid bij de Irakese autoriteiten aan te dringen op een grondig onderzoek naar deze bloedige aanslag?

Antwoord

Ja. Ik zal hiertoe in Europees verband een oproep doen bij de Raad voor Buitenlandse Zaken van de EU op 22 november a.s.


5

Deelt u de mening dat het de Irakese autoriteiten op dit moment aan een effectief gecoördineerd beleid voor de bescherming van christenen ontbeert? Bent u bereid aan te dringen op een dergelijk beleid zodat aanslagen als niet louter incidenten worden beschouwd?

Antwoord

De vrijheid van godsdienst, de vrijheid om geloof te belijden en het verbod op discriminatie op basis van religie, zijn opgenomen in de Iraakse grondwet. De autoriteiten in Centraal-Irak zijn evenwel niet altijd in staat voldoende bescherming te bieden tegen gericht danwel willekeurig geweld.


6

Deelt u de mening dat deze aanslag, in combinatie met talloze andere aanslagen, geweldplegingen en intimidaties, die gepleegd worden tegen religieuze minderheden en andere onschuldige burgers, het zoveelste bewijs is voor het feit dat het terugsturen van Irakese vluchtelingen zeer onverantwoord zou zijn?

Antwoord

Hoe betreurenswaardig het bloedbad in de kerk ook is, dit incident wijzigt niet het beeld van de veiligheidssituatie in Irak dat wordt geschetst in het recente ambtsbericht over Irak van 29 oktober 2010. Zoals door de Minister voor Immigratie en Asiel aan uw Kamer reeds is bericht bij de beantwoording van kamervragen van de leden Voordewind (ChristenUnie), Spekman (PvdA) en Dibi (GroenLinks) op 2 november jl. en ook is bevestigd in zijn brief aan uw Kamer van 4 november jl., geeft dit ambtsbericht voor de Minister voor Immigratie en Asiel geen aanleiding tot wijziging van het landgebonden asielbeleid ten aanzien van vreemdelingen afkomstig uit Irak.

In dezelfde brief van 4 november jl. heeft de Minister voor Immigratie en Asiel wel gemeld dat de terugkeer naar Irak tijdelijk wordt opgeschort tot 24 november 2010 naar aanleiding van een juridisch bindende beslissing van de President van de Derde Sectie van het Europees Hof van de Rechten van de Mens van 2 november jl.


1) Nu.nl, 1 november 2010

Toelichting:

Deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen terzake van de leden Omtzigt en Ormel (beiden CDA), ingezonden 3 november 2010 (vraagnummer 2010Z15786)