Stichting FOM 22 november 2010, 2010/40

FOM Valorisatiehoofdstuk Prijs 2010 naar Ewold Verhagen

De Stichting FOM heeft de FOM Valorisatiehoofdstuk Prijs 2010 toegekend aan dr. Ewold Verhagen. Hij ontvangt deze prijs ter waarde van 5.000 euro voor het hoofdstuk in zijn proefschrift waarin hij de mogelijke toepassingen verkent van zijn werk op het gebied van de nano-optica (het gedrag van licht op een heel kleine schaal). Eerder dit jaar won Verhagen al de FOM Natuurkunde Proefschrift Prijs, voor het beste natuurkundige proefschrift van dat jaar. Beide prijzen worden op 18 januari 2011 aan hem uitgereikt tijdens het jaarlijkse congres Physics@FOM Veldhoven.
Ewold Verhagen
vergroten Ewold Verhagen
Winnaar van de FOM Valorisatiehoofdstuk Prijs 2010 en de FOM Natuurkunde Proefschrift Prijs 2010.
Ewold Verhagen (1980) is op 16 december 2009 cum laude gepromoveerd aan de Universiteit Utrecht. Zijn onderzoek deed hij bij het FOM-instituut AMOLF, onder supervisie van prof.dr. Albert Polman en prof.dr. Kobus Kuipers. Het onderzoek leidde tot maar liefst vijftien publicaties in gerenommeerde tijdschriften, waaronder drie in Nano Letters en drie in Physical Review Letters. Momenteel werkt Verhagen als postdoc aan de Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) in Zwitserland.

Verhagen werkte binnen het 'Joint Solar' Industrial Partnerhip Programme van FOM. Het onderzoek van Verhagen, dat fundamenteel fysisch van aard is, heeft tot bijzondere bevindingen geleid met toepassingen voor zonnecellen. AMOLF-directeur en promotor prof.dr. Albert Polman: "Het maakt Ewold bijzonder dat hij origineel was in zijn onderzoek, er veel diepgang in bracht, maar ook diversiteit heeft getoond. Hij is een goede onderzoeker met veel doorzettingsvermogen, maar ook een leuke collega en erg prettig om mee samen te werken. Het is niet voor niets dat hij ook cum laude is gepromoveerd!"

In het laatste hoofdstuk van zijn proefschrift getiteld 'Applications and outlook' verkent Verhagen de mogelijke toepassingen, die zijn gebaseerd op zijn onderzoek naar de concentratie van licht met behulp van plasmonen. De commissie vindt dat hij in dit hoofdstuk met veel creativiteit een breed scala aan realistische toepassingen van de wetenschappelijke resultaten beschrijft en dat hij daarbij het valorisatiepotentieel duidelijk motiveert. "Hij heeft het valorisatiehoofdstuk bijzonder fraai weergegeven, daarom verdient hij de FOM Valorisatiehoofdstuk Prijs 2010", aldus de jury.

De FOM Valorisatiehoofdstuk Prijs en de FOM Natuurkunde Proefschrift Prijs zijn twee van de vier wetenschappelijke FOM-prijzen voor onderzoekers in de fysica. Voor meer informatie over de FOM-prijzen kunt u kijken op www.fom.nl/prijzen.

Meer informatie
Over het onderzoek: Ewold Verhagen, +41216935855 (kantoor),
+41216930559 (lab)
Over de prijs: Jasper Reijnders, (030) 600 12 17 Algemene informatie over FOM-prijzen is te vinden op www.fom.nl/prijzen.
Het proefschift van Ewold Verhagen is ook online beschikbaar.