Rechtbank 's-Hertogenbosch


Celstraffen en werkstraffen voor beleggingsfraude en deelname criminele organisatie

âs-Hertogenbosch, 22 november 2010 - De rechtbank âs-Hertogenbosch heeft vijf mannen veroordeeld voor deelname aan een criminele organisatie en het plegen van fraude met beleggingen. Twee verdachten kregen gevangenisstraffen opgelegd van vier jaar en negen maanden en drie anderen zijn veroordeeld tot werkstraffen en voorwaardelijke celstraffen. Ook moet er ruim een miljoen euro aan schadevergoedingen worden betaald aan gedupeerde beleggers.

De twee hoofdverdachten zijn een 47-jarige man uit Doesburg en een 61-jarige man uit Maastricht. De mannen gaven samen leiding aan een criminele organisatie die tot oogmerk had het plegen van misdrijven, te weten oplichting, valsheid in geschrifte en gewoontewitwassen. Zij waren de initiatiefnemers en jarenlang actief betrokken bij het plegen van de strafbare feiten. De mannen maakten zich naar het oordeel van de rechtbank schuldig aan oplichting en een poging daartoe met betrekking tot een aantal beleggingsprojecten. Ook probeerden ze een verzekeringsmaatschappij op te lichten. Naast de misdrijven die in georganiseerd verband zijn gepleegd, pleegden de twee mannen meineed en faillissementsfraude.

Het door beleggers beschikbaar gestelde vermogen is in risicovolle projecten geïnvesteerd. De twee verdachten brachten in verschillende projecten forse bedragen in rekening in de vorm van persoonlijke beloningen en zeer aanzienlijke vergoedingen. Met de oplichtingen hebben de mannen tientallen beleggers voor miljoenen euroâs gedupeerd. De beleggers zijn hun investering en daardoor (een belangrijk deel van) hun vermogen kwijtgeraakt. Een aantal beleggers is in meer dan een project benadeeld. De beleggers hadden een groot vertrouwen in de professionaliteit en deskundigheid van beide mannen, vooral in de 47-jarige eigenaar van het vermogensbeheerbedrijf. Hij had zijn sporen verdiend in het vermogensbeheer en in de bankwereld. De 61-jarige hoofdverdachte maakte zich naar de investeerders toe bekend als advocaat. Verschillende investeerders hebben gezegd dat hun vertrouwen in de projecten werd versterkt doordat er een advocaat bij de beleggingsprojecten was betrokken. De beide mannen hebben, ieder op een eigen manier, dit vertrouwen in ernstige mate beschaamd.

Bij vermogensbeheer door een professionele partij moeten investeerders kunnen vertrouwen op de volstrekte integriteit van hun vermogensbeheerder en de andere daarbij betrokken professionals. Bij het bepalen van de strafmaat heeft de rechtbank ten nadele van de verdachten zwaar meegewogen dat het vertrouwen van de beleggers in ernstige mate is geschaad door het handelen van de verdachten. Dat geldt ook voor het aanzien van de beroepsgroepen vermogensbeheer en advocatuur. Bovendien is strafverzwarend dat de mannen zich schuldig hebben gemaakt aan faillissementsfraude en meineed (in verband met een eerder opgezet en mislukt investeringsproject).

De hoofdverdachten hebben anderen meegetrokken in het strafbare handelen. Drie mannen van 34, 53 en 56 jaar zijn veroordeeld voor deelname aan een criminele organisatie en enkele andere met fraude samenhangende delicten. Zij hadden binnen het vermogensbeheerbedrijf echter een duidelijk ondergeschikte rol. Deze verdachten kregen straffen opgelegd van respectievelijk 240 uur werkstraf en twaalf maanden voorwaardelijke gevangenisstraf, 180 uur werkstraf en zes maanden voorwaardelijke celstraf en 240 uur werkstraf en zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf.

Een aantal benadeelde partijen heeft een vordering tot schadevergoeding ingediend. De rechtbank heeft een deel van deze vorderingen toegewezen, tot in totaal een bedrag van 1.075.000 euro. Vier van de vijf verdachten moeten deze schadevergoedingen aan de beleggers betalen. De omstandigheid dat van de 47-jarige man het faillissement is uitgesproken, staat eraan in de weg om in zijn geval vorderingen tot schadevergoeding in de strafzaak mee te nemen.

De nadere motivering van de beslissingen in deze zaak is zo uitgebreid dat voor meer detailinformatie wordt verwezen naar de verkorte uitspraak inzake de 47-jarige hoofdverdachte.

LJ Nummer

BO4539

Zie het origineel
Bron: Rechtbank 's-Hertogenbosch Datum actualiteit: 22 november 2010 Naar boven