Gemeente Brummen


Voorbereidingen voor dijkverleggingen IJsselgebied

(Oorspronkelijke publicatie datum: 22-11-2010)

In de strijd tegen het hoog water worden er vele maatregelen genomen door het kabinet. Deze maatregelen vergroten de bescherming tegen overstromingen. Ook in onze gemeente vinden enkele maatregelen plaats, waaronder dijkverleggingen bij Voorsterklei en Cortenoever. Omdat deze maatregelen ruimtelijke gevolgen hebben, leidt dit tot nieuwe bestemmingsplannen. Het college van burgemeester en wethouder heeft hiervoor nu als kader een ´Nota van Uitgangspunten´ opgesteld. In het voorjaar van 2011 is over dit onderwerp overigens een uitgebreide informatieronde met de belanghebbenden in het gebied gepland.

De rijksmaatregelen maken onderdeel uit van de Planologische Kernbeslissing (PKB Ruimte voor de Rivier). Dit rijksbeleid heeft in het IJsselspronggebied geleid tot intensieve samenwerking tussen de gemeenten Brummen, Zutphen en Voorst, provincie Gelderland, Waterschap Veluwe en de Ministeries V&W, VROM en LNV. Gezamenlijk hebben zij een alternatief plan ontwikkeld onder het motto Alles In 1 keer. Naast de noodzakelijke waterkundige maatregelen biedt dit plan ook volop mogelijkheden voor wonen, natuur en landschap en een goede infrastructuur.

Voorbereidingen
De waterkundige maatregelen bestaan uit landinwaarts verleggen van de dijken bij Cortenoever en De Voorsterklei en uit het realiseren van een nevengeul in de Tichelbeeksewaard bij Zutphen. Samen bieden zij een veiligheid tegen overstroming die reikt tot ver na 2015. Meer informatie over dit plan vindt u op de speciale website www.ijsselsprong.nl.

Eén van de vele activiteiten die nu van groot belang zijn is het voorbereiden van de bestemmingsplannen voor het verleggen van de dijken in het gebied. Waterschap Veluwe is sinds juni 2009 bezig de door de staatsecretaris goedgekeurde voorkeursalternatieven uit te werken. Deze uitwerking gebeurt uiterst zorgvuldig en de bewoners en gebruikers van de gebieden worden betrokken bij de planvorming en de beoogde inrichting van het gebied na de uitvoering van de watermaatregelen. Ook belangengroepen en bevoegde instanties zoals rijk, provincie en gemeenten worden betrokken.

Uitgangspunten
Hoewel in dit stadium van de voorbereidingen nog niet alle informatie beschikbaar is, heeft het College van B&W wel enkele belangrijke uitgangspunten geformuleerd voor de toekomstige bestemmingsplannen voor Voorsterklei en Cortenoever. Deze uitgangspunten kunt u nalezen in de Nota van Uitgangspunten die u aantreft op deze speciale pagina op deze gemeentelijke website. Heeft u vragen over de nota, dan kunt u deze stellen aan de heer A. Schulp, projectmanager van de afdeling Ruimte. In zn algemeenheid geldt dat bewoners en belang-hebbenden in deze gebieden met vragen en wensen terecht kunnen bij de verantwoordelijke medewerkers van het Waterschap. Waterschap Veluwe is namelijk het centrale loket voor de blauwe opgave (de waterkundige maatregelen) van het project IJsselsprong.