Stadsdeel Amsterdam-Noord

Jonge Noordse Ambtenaren winnen JCI Challenge 2010!

22 november 2010

Een team van jonge ambtenaren van stadsdeel Amsterdam-Noord heeft meegedaan aan de JCI Challenge, een wedstrijd van netwerkorganisatie Junior Chamber International, om binnen beperkte tijd een maatschappelijk project te ontwikkelen en uit te voeren. De deelname van de jonge Noordse ambtenaren was niet voor niets, want op 20 november hebben ze de Challenge gewonnen met de M-Lab Explosie: een dag vol theater en workshops in en voor theater M-Lab. De prijs is een bedrag van EUR 6.500, 00, dat volledig ten goede komt aan het theater. Met de M-Lab Explosie hoopt het team om nóg meer mensen naar dit bijzondere theater te trekken.

Dit jaar waren er vier teams in de strijd: Dura Vermeer, BMC, Tempo Team en de Young Professionals Noord. In een periode van 10 weken moesten de teams een projectplan ontwikkelen voor een toegewezen maatschappelijk doel en dat project op de finaledag binnen 24 uur uitvoeren. De Young Professionals Noord ontwikkelden het plan van de M-Lab Explosie.

Het winnende team
Het winnende team heft een reageerbuisje champagne

Programma

Na de spetterende en explosieve opening om 13.00 uur door musicalsterren Tony Neef en Lone van Roosendaal, volgde een afwisselend programma vol muziektheatervoorstellingen en theaterworkshops. De afsluiting van het programma was de uitreiking van de Prijs van de Kritiek aan theater M-Lab, met onder andere een woord aan directeur Koen van Dijk door Frank Sanders.

Tony Neef in actie bij de opening van het programma Tony Neef in actie bij de opening. Peter Faber kijkt toe.

Lone van Roozendaal
Lone van Roosendaal geniet van de openingsact.

En met een knal is het minifestival geopend
Met een explosie van confetti en ballonnen werd het festival geopend.

Schreeuwen om Cultuur

Na de uitreiking gingen alle bezoekers naar de foyer om hun stemmen te laten horen voor `Nederland schreeuwt om Cultuur,' de actie tegen de ingrijpende bezuinigingen op kunst en cultuur van het kabinet Rutte.

Bezoekers van de M-Lab Explosie schreeuwen om cultuur

Met Sinterklaas mee

Bezoekers van de andere kant van het IJ konden met een rode oldtimerbus op en neer tussen pont en theater. Bij de eerste rit stuitte de bus op de grote Noordse Sinterklaasoptocht, waarvoor de weg was afgezet. De chauffeur omzeilde dit logistieke probleem door te doen alsof de bus deel was van de stoet. Hij vroeg de passagiers om uitbundig naar het publiek aan de kant van de weg te zwaaien. Een bijzonder staaltje straattheater...

De rode bus

JCI Challenge

Een deskundige jury heeft de Young Professionals Noord tot winnaar van de Challenge uitgeroepen. Hiermee haalde het team EUR 6.500,- voor M-Lab binnen. Team Dura Vermeer werd tweede met een project voor het gastenverblijf van het VU Medisch Centrum en won EUR 3.500,-.

Juryrapport

De jury oordeelde dat het Noordse team de meeste creativiteit aan de dag had gelegd, andere organisaties bij het project had betrokken en ook de meeste mensen op de been had gekregen: de M-Lab explosie heeft zo'n 250 enthousiaste bezoekers getrokken uit heel Amsterdam en ver daarbuiten. Bovendien, zo oordeelde de jury, weerlegt de door het team Young Professionals Noord geleverde kwaliteit en het resultaat van het project alle heersende vooroordelen over ambtenaren.

Meer informatie

M-Lab Explosie op YouTube
http://www.youtube.com/watch?v=zfk01Y7C3p0

Deelname publiek M-Lab Explosie aan Nederland schreeuwt om Cultuur http://www.youtube.com/watch?v=3zZ6z4OTrwQ&feature=related

JCI
Junior Chamber International. JCI is een netwerkorganisatie voor persoonlijke ontwikkeling voor ondernemende mensen van 25 tot 40 jaar. www.jciamsterdam.nl

Theater M-Lab
Theater aan de Aambeeldstraat in Amsterdam-Noord, waar onder andere nieuwe Nederlandse musicals worden ontwikkeld en uitgevoerd, maar waar ook Nederlandse bewerkingen van buitenlandse musicals worden gespeeld. www.m-lab.nl.