Gemeente Helmond


Helmond beloond voor stedenband San Marcos

Helmond heeft twee prijzen gewonnen voor de stedenband met San Marcos in Nicaragua.

Helmond heeft al sinds enige tijd een stedenband met de stad San Marcos in Nicaragua. Dit is het grootste land van Midden-Amerika. Nicaragua is één van de armste landen van de wereld. Ook kent het land een instabiele politieke situatie, zowel landelijk als bij gemeentebesturen. Helmond ondersteunt daarom de stad San Marcos, onder meer voor beter onderwijs en het goed besturen en beheren van een gemeente.

Burgemeester Jacobs (2e van rechts) op bezoek in San Marcos, Nicaragua.

Twee awards

Op het Kennisfestival van het Landelijk Beraad Stedenbanden Nederland - Nicaragua, dat op 12 en 13 november gehouden werd, heeft Helmond twee prijzen in ontvangst mogen nemen. De eerste award was voor beste uitvoering van de pijler Onderwijs en de tweede voor de beste Campagne.

Diverse projecten

Gemeente Helmond werkt samen met de Stichting Helmond San Marcos aan een betere positie van de zusterstad San Marcos in Nicaragua. Naast het uitvoeren van eigen projecten, wordt meegedaan aan Millenniumdoelenprojecten met HIVOS in de campagne 'Caminando Juntos' (samen lopen) en aan de invulling van het landenprogramma Nicaragua van de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG). Dit laatste programma gaat over het goed besturen en beheren van een gemeente.

Betrokken stad voor de Derde Wereld

Met het winnen van de awards zet Helmond zich op de kaart als betrokken stad voor de Derde Wereld en de inwoners en het gemeentebestuur van San Marcos in het bijzonder. Dit is mede te danken aan de inzet van de bestuursleden van de Stichting Helmond - San Marcos en medewerkers van gemeente Helmond, onder aanvoering van burgemeester Fons Jacobs.