Medisch Spectrum Twente


Beter herstel patiënten met gewrichtsklachten na training in resort

Nieuwe methode is niet alleen beter voor patiënt, maar is ook kosteneffectief

Nadat patiënten met gewrichtsklachten, zoals verergerde reuma of artrose, uit een ziekenhuis zijn ontslagen moeten ze vaak herstellen om weer voldoende mobiel te worden. IBR-onderzoeker Yvette Bulthuis van de Universiteit Twente onderzocht het effect van een intensief trainingsprogramma van drie weken in een resort. Wat blijkt? Deze multidisciplinaire methode zorgt niet alleen voor een verbeterde lichamelijke conditie, mobiliteit, fysieke functie en een betere kwaliteit van leven op zowel de kort als de lange termijn; de methode is bovendien niet duurder dan gangbare behandelingen. Bulthuis promoveert op 25 november aan de faculteit Gedragwetenschappen op haar onderzoek.

In Nederland worden jaarlijks circa 40.000 patiënten in het ziekenhuis opgenomen met gewrichtklachten, zoals bij gewrichtsvervangende operaties aan de heup of de knie, of een opvlamming van reumatoïde artritis. Met de vergrijzende samenleving zal dit aantal de komende jaren alleen maar toenemen.

Veel van deze patiënten kampen na de ziekenhuisopname met een verminderd fysiek functioneren, omdat ze voor en tijdens de ziekenhuisopname minder mobiel zijn. Uit onderzoek van Yvette Bulthuis blijkt nu dat een intensieve training van drie weken in een resort zorgt voor een betere kwaliteit van leven, mobiliteit en een verbeterd fysiek functioneren, zowel op de korte termijn (drie weken) als op de lange termijn (een jaar na ontslag). Zo hadden de patiënten die de training ondergingen minder pijn en konden ze bijvoorbeeld beter traplopen en uit hun bed komen. De trainingen zorgen niet alleen voor een beter fysiek herstel en een verhoogde kwaliteit van leven; de training is daarnaast niet duurder vergeleken met gangbare herstelmethoden.

Intensieve training

De training die de patiënten kregen is ontwikkeld om de kracht, mobiliteit, conditie, balans, coördinatie en het fysiek functioneren van patiënten te verbeteren. Elke patiënt kreeg een intensieve training die op de persoonlijke situatie en doelen van de patiënt werd afgestemd. Naast het fysieke aspect was ook voorlichting met onder andere angstreductie onderdeel van de training.

Bij de patiënten uit de trainingsgroep en de controlegroep werd gebruik gemaakt van gestandaardiseerde en gevalideerde meetinstrumenten voor reumapatiënten, die de mobiliteit, pijn, fysiek functioneren en kwaliteit van leven bepalen. Dit gebeurde vlak voor het ontslag uit het ziekenhuis, en drie, dertien, 26 en 52 weken nadien.

Onderzoek

Yvette Bulthuis studeerde zowel fysiotherapie als bewegingswetenschappen. Haar promotieonderzoek voerde ze uit bij de vakgroep Psychologie & Communicatie van Gezondheid & Risico en het onderzoeksinstituut IBR, onder begeleiding van promotor prof. dr. Mart van de Laar. Bij haar onderzoek werkte ze nauw samen met het Medisch Spectrum Twente, de Ziekenhuis Groep Twente, de Isala Klinieken Zwolle en de Sint Maartenskliniek in Nijmegen. Het onderzoek is financieel mede mogelijk gemaakt door het Innovatiefonds Zorgverzekeraars.