Stichting Aids Fonds

Wereld Aids Conferentie Wenen

Paus koppelt condoomgebruik aan aidspreventie

22-11-2010

Het Aids Fonds reageert voorzichtig positief op de uitspraak van de paus dat condoomgebruik in sommige gevallen is toegestaan om hiv-infectie te voorkomen.

Of dit een fundamentele ommezwaai is, is nog onduidelijk. Maar het is wel een opmerkelijk verschil met de uitspraken van de paus in Afrika vorig jaar. Toen beweerde hij nog dat condoomgebruik alleen maar leidt tot méér verspreiding van aids.

In een recent te verschijnen boek van de Duitse journalist Peter Seewald zegt de paus over condoomgebruik: 'Natuurlijk zie ik dat niet als een echte en morele oplossing. In bepaalde gevallen, als het de bedoeling is het risico op hiv-besmetting te voorkomen, kan het desondanks een eerste stap zijn naar een andere, menselijker manier van seksualiteit.' Hij noemde als voorbeeld condoomgebruik door mannelijke prostituees die zijn besmet met hiv.

Steun voor Katholieke aidsbestrijders
Als je bedenkt hoe lang het Vaticaan de strijd tegen aids heeft tegengehouden, is dit een grote stap voorwaarts. Het is in ieder geval een steun in de rug van de mensen binnen de Katholieke kerk die zich wel inzetten in de strijd tegen aids. Er zijn gelukkig altijd nonnen, priesters en bisschoppen geweest die uit compassie wel condooms uitdelen. Ook zou deze uitspraak kunnen leiden tot een grotere beschikbaarheid van condooms in landen waar deze tot nu toe slecht verkrijgbaar waren met een beroep op het pauselijk verbod.

De grote vraag is nu hoe mensen zijn uitspraken zullen interpreteren, bijvoorbeeld in Afrika. Zullen ze daar nu denken dat de paus bedoelt dat iedereen condooms mag gebruiken? Of alleen homo's? In het laatste geval zal het weinig positieve gevolgen hebben voor de aidsbestrijding.

Gaatjes
Conceptie blijft in de kerk een centrale issue. Het is waarschijnlijk niet voor niks dat de Paus als voorbeeld homoprostitutie noemt. Zo kun je immers in principe geen kinderen verwekken. Toch hoopt het Aids Fonds dat het condoom nu vaker wordt geaccepteerd door het met name te verbinden aan aidspreventie.

Jarenlang beweerde het Vaticaan dat het condoom niet werkt om aids te voorkomen, omdat er minuscule gaatjes in zitten die het virus zouden doorlaten. In ieder geval lijkt de paus niet langer te ontkennen dat condooms werken.