'Gezondheid vraagt om integere politici'

maandag 22 november 2010

KWF Kankerbestrijding, Nederlandse Hartstichting en Astma Fonds zijn geschokt dat minister van Defensie Hans Hillen (CDA) zijn betaald adviseurschap bij British American Tobacco (BAT) heeft verzwegen, zoals NRC Next vandaag schrijft. Als politici achter de schermen informatie uit de eerste hand over gezondheidsbeleid delen met de tabaksindustrie, dan is dat niet integer, vinden de fondsen. Niet het commerciële belang van de tabaksindustrie moet voorop staan, maar de volksgezondheid.

Het adviseurschap van Hillen geeft BAT rechtstreeks toegang tot de CDA-top en de regering. "Hillen zit in allerlei commissies, hij overziet het hele veld. Bovendien is hij oud-journalist, dus hij weet hoe de pers op bepaalde zaken reageert. Bij het bepalen van onze strategie speelt Hans een grote rol", beaamt een BAT-woordvoerder vandaag in NRC Next.

"Hillen doorkruiste het rookontmoedigingsbeleid van zijn eigen partij. Dat gebeurde niet transparant, met politieke kennis uit de eerste hand. Dat is niet integer", vindt Michael Rutgers van het Astma Fonds. "Je gezondheid is je grootste bezit. Politici moeten daarmee integer omgaan."

"De verwevenheid van politici met de tabaksindustrie reikt buiten ieders zicht verder dan we al vermoedden", zegt Hans Stam van de Nederlandse Hartstichting. "Dat is desastreus voor de volksgezondheid." De fondsen willen dat het gezondheidsbeleid verschoond moet blijven van belangen die daar haaks op staan. Dan staat gezondheid weer voorop.

Haaks op gezondheidsbelang
Het belang van de tabaksindustrie staat per definitie haaks op het gezondheidsbelang. NRC Next meldt dat BAT kleine cafés daadwerkelijk financieel steunde in hun verzet tegen het rookverbod. Dit bovenop de steun die NRC al eerder onthulde van de industrie aan de tabakslobby .

De gezondheidsfondsen noemen de tabakslobby een belangrijke reden waarom Nederland niet al lang een algemeen rookverbod in de horeca kent. "Ook daar zou gezondheid voorop moeten staan, een overgrote meerderheid van de Nederlanders is er voor", zegt Rutgers. Onlangs toonde onderzoek in opdracht van KWF Kankerbestrijding aan dat er geen draagvlak is voor het gedeeltelijk opheffen van het rookverbod in de horeca. Ook niet onder VVD en CDA stemmers.

In 2005 ondertekende Nederland een internationaal verdrag, dat de invloed van de tabaksindustrie op het gezondheidsbeleid bestrijdt: het Framework Convention for Tobacco Control (FCTC). In artikel 5.3 staat dat landen zich daartoe moeten inzetten. De gezondheidsfondsen vragen zich af of advisering door politici aan de tabaksindustrie een schending betekent van dit verdrag.