Rijksoverheid


Minister Opstelten voert strijd tegen overvalcriminaliteit op

Nieuwsbericht | 22-11-2010

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie voert de strijd tegen overvalcriminaliteit op. Het aantal overvallers dat wordt bestraft, moet de komende vier jaar verdubbelen en het openbaar ministerie gaat hogere straffen eisen. Deze maatregelen moeten ervoor zorgen dat het aantal overvallen daalt naar 1900 per jaar.

Dat zegt minister Opstelten in reactie op het rapport `Overvallen in Nederland', dat op 22 november aan hem is overhandigd. "De impact van overvallen is zo groot, dat we de huidige situatie niet mogen laten voortduren", aldus minister Opstelten. "In de regio's waar de problemen het grootst zijn, moet de heterdaadkracht omhoog. Ik ga daar samen met de politie en Openbaar Ministerie voor zorgen."

Verdubbeling aantal bestrafte daders

Het aantal daders dat wordt bestraft, moet de komende vier jaar verdubbelen van 16 procent naar 32 procent in 2015. Daarvoor moet het ophelderingspercentage naar 40 procent. Politie en OM gaan zich focussen op risicogroepen en -locaties. Tevens wordt sterk ingezet op het voorkomen van overvallen. De veiligheidshuizen spelen bij deze persoonsgerichte aanpak een belangrijke rol. Hierdoor komen de overvallers nog beter in beeld. Het onderzoek laat namelijk zien dat overvallen vaak worden gepleegd door personen met meerdere veroordelingen op hun naam. Het aantal overvallen moet dalen van 2.900 overvallen in 2009 naar 1.900 per jaar in 2015 (het niveau van 2006).

Hogere strafeisen tegen verdachten overvalcriminaliteit

Het Openbaar Ministerie (OM) verhoogt zijn strafeisen tegen verdachten van overvallen op woningen en bedrijven. Het College van procureurs-generaal heeft een richtlijn vastgesteld waarin dat is geregeld. Ten opzichte van de huidige praktijk wordt de strafeis tegen meerderjarige overvallers met een jaar verhoogd. Een meerderjarige verdachte van een overval op een bedrijf kan rekenen op een strafeis van twee jaar, een overvaller op een woning op een eis van drie jaar. Als er gedreigd is met een vuurwapen, wordt de eis in beide gevallen met een jaar verhoogd. Is er sprake van zwaar lichamelijk letsel, dan betekent dit wederom een jaar extra gevangenisstraf. Bij recidive gaat de straf met nog eens 50 procent omhoog. De richtlijn wordt 1 december 2010 van kracht en geldt voor delicten die vanaf die datum worden gepleegd.

Burgers en bedrijfsleven hebben zelf een belangrijke rol bij het voorkomen van een overval en zij moeten deze verantwoordelijkheid ook nemen. In Rotterdam is de inzet van de dna douche succesvol gebleken. De minister zal de succesvolle regeling Keurmerk Veilig Ondernemen met een paar jaar verlengen. Met deze regeling kunnen ondernemers samen de veiligheid in hun eigen omgeving vergroten. Voor mensen en bedrijven die preventieve maatregelen nemen nadat ze zijn overvallen, bestaat ook een subsidieregeling (via het Schadefonds Geweldsmisdrijven). Deze wordt ook in 2011 verlengd. Uit onderzoek blijkt namelijk dat wie eenmaal slachtoffer is geworden van een overval een grotere kans heeft opnieuw slachtoffer te worden.

Onderzoek Overvalcriminaliteit in Nederland

Het onderzoek dat vandaag is overhandigd, is in de periode februari-juli 2010 uitgevoerd door hoogleraar C. Fijnaut in samenwerking met het onderzoeksinstituut IVA. Het beschrijft de ontwikkelingen van de overvalcriminaliteit in de laatste tien jaar. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de Taskforce Overvallen, die in 2009 werd opgericht door de toenmalig minister van Justitie.

Verantwoordelijk ministerie


* Ministerie van Veiligheid en Justitie

Voor vragen aan de Rijksoverheid bel Postbus51: 0800-8051