Vakcentrum Levensmiddelen

Rechtzaak controle eieren

22 november 2010
---

Het is onrechtmatig dat supermarkten geld moeten betalen voor een verplichte, maar nutteloze controle van eieren. Dat stelde de advocaat van het Vakcentrum maandag voor de rechtbank in Utrecht.

De advocaat had een principezaak aangespannen namens vijftig zelfstandige ondernemers en hun beroepsvereniging. De levensmiddelenwinkels worden vanwege Europese regels streng gecontroleerd door de Stichting Controleburau Pluimvee (SCP). Voor die verplichte controles moeten de ondernemers geld betalen. Dat vinden ze onrechtvaardig, vooral omdat er bijna nooit overtredingen worden geconstateerd.
Sommige supermarkten hebben twintigduizend artikelen in de schappen liggen. Als die allemaal gecontroleerd moeten worden, is het eind zoek, betoogde de raadsman. Volgens advocaat Jaap Croockewit is de heffing in strijd met de wet.

Controle
Hij voerde verder aan dat controle zinloos is omdat de eieren in de supermarkten niet meer uit de verpakking komen. Bovendien zijn de supermarkten boos omdat de SCP het aantal controles heeft opgevoerd. Ook dat kost extra geld.
De vertegenwoordiger van het SCP stelde dat er wel een deugdelijke wettelijke grondslag is voor de rekening die de supermarkten ontvangen. Hij gaf toe dat er in de grote supermarkten weinig aan de hand is. Maar hij benadrukte dat in kleine winkeltjes wel veel mis gaat met de manier waarop eieren worden verkocht.