Radboud Universiteit Nijmegen


Drinkgedrag studenten in kaart gebracht

Datum bericht: 19 november 2010

Gedragsonderzoeker Carmen Voogt van de Radboud Universiteit Nijmegen gaat onderzoek doen naar het drinkgedrag van studenten. Haar onderzoek is onderdeel van een grotere studie van de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie (ZonMw) om het alcoholgebruik onder jongeren terug te dringen.

Wekelijkse enquêtes
Carmen Voogt heeft ruim duizend deelnemers nodig: studenten tussen de 18 en 24 jaar van universiteiten en HBO-opleidingen. Vanaf januari dienen zij gedurende zes maanden wekelijks online vragenlijsten in te vullen over hun drinkgedrag. Het onderzoek zal eind 2011 worden afgerond.

Voogt: 'Mijn onderzoek moet inzicht geven in de ontwikkeling van het drinkgedrag van studenten. Vanaf januari ontvangen de deelnemers wekelijks een online enquête met vragen over hun alcoholgebruik, hun houding tegenover alcohol en hun motieven om te drinken. Het invullen duurt ongeveer vijf tot tien minuten. Vier keer zijn de vragenlijsten wat uitgebreider en in september volgt de laatste vragenlijst.'

Meer dan dertig vragenlijsten
Omdat de jongeren wekelijks vragen over hun alcoholgebruik invullen, beschikken de onderzoekers na afloop over gedetailleerde informatie over hoe het alcoholgebruik zich onder deze groep jongeren ontwikkeld, èn onder welke omstandigheden. In totaal moeten deelnemers vanaf januari 2011 ruim dertig vragenlijsten invullen. Als deelnemers alle vragenlijsten volledig hebben ingevuld, ontvangen ze een beloning van honderd euro.

Screening
Deelnemers moeten eerst een screeningsvragenlijst invullen, met vragen over hun alcoholgebruik. De uitkomsten van deze vragenlijst bepalen of jongeren kunnen meedoen aan het onderzoek. De belangrijkste criteria: je moet tussen de 18 en 24 jaar zijn, studeren aan hogeschool of universiteit en regelmatig (lees: wekelijks) alcohol drinken.

Behavioral Science Institute
Het onderzoek wordt verricht vanuit het Behavioral Science Institute van de Radboud Universiteit en sluit aan op eerder onderzoek naar de beginfasen van verslaving zoals roken, drinken, druggebruik en teveel eten, met name bij adolescenten.

Contact: onderzoek.drinkgedrag@gmail.com